Femeile violate in timpul razboiului bosniac ii cer Angelinei Jolie sa nu le expuna povestile, in filmul pe care il va regiza

Femeile care au fost violate de soldati sarbi in timpul razboiului din Bosnia (1992 - 1995) i-au transmis Angelinei Jolie, care va regiza un film a carui actiune relateaza evenimentele petrecute atunci, sa nu le expuna povestile traumatizante, relateaza The Independent.

Femeile bosniace au trecut prin aceleasi situatii cumplite: toate au fost atacate de barbati cu arme automate si lanterne care au intrat in case peste ele, in timpul noptii, la inceputul razboiului din Bosnia, in aprilie 1992.

Dupa ce barbatii bosniaci au fost luati prizonieri sau ucisi, fetele si femeile musulmane au fost violate, in mod repetat, timp de saptamani sau chiar luni, de catre soldati sarbi, pana cand au reusit sa fuga, in vara lui 1992.

Traumele femeilor din Bosnia au fost aduse din nou in atentia opiniei publice, dupa ce actrita Angelina Jolie a anuntat ca va face un film despre povestea de dragoste dintre un sarb si o musulmana. Victimele violurilor in masa, insa, au spus ca ideea ca povestile lor vor fi expuse din nou este o "tortura".

Una dintre acestea, Bakira Hasecic, in varsta de 55 de ani, lidera organizatiei "Femei victime ale razboiului", a spus ca tragedia femeilor din Bosnia nu poate fi, in niciun caz, transformata in subiect de film.

"Lucrurile prin care am trecut nu pot fi filmate", a spus aceasta, care a precizat ca si-a dedicat viata pentru a-i gasi pe agresorii ei si ai altor femei si pentru a-i aduce in fata justitiei.

"Fac toate acestea pentru ca incercarile prin care am trecut sa nu se mai intample, dar razbunarea nu duce nicaieri", a mai spus aceasta.

Nouazeci la suta dintre femeile violate in timpul razboiului erau musulmane, cu varste intre 12 si 80 de ani. Majoritatea inca fac terapie, nu numai din cauza violurilor, ci si pentru ca le-au fost ucisi copiii, parintii, sotii sau fratii si pentru ca le-au fost distruse caminele. Multe dintre ele sufera de boli cronice cauzate de traumele psihologice traite.