Computere

Oamenii de ştiinţă au creat de curând computere capabile să detecteze starea de spirit a utilizatorilor, anunţă Huffington Post.

Trebuie să recunoşti că ţi se întâmplă des să pici pe gânduri sau să te plictiseşti în timp ce îţi citeşti emailurile sau în timp ce lucrezi la tabele şi prezentări în faţa computerului. În curând, acesta va putea să-ţi interpreteze starea în funcţie de felul în care te mişti şi de mimică, cu ajutorul unui program care îi permite să citească limbajul trupului tău.

Descoperirile recente ale Universităţii Sussex arată că mişcările involuntare ale unei persoane pot dezvălui dacă aceasta este interesată de ceea ce face sau nu. Atunci când sunt plictisiţi, oamenii îşi mişcă mai des gâtul, faţa şi umerii, îşi freacă palmele sau îşi încrucişează picioarele. Când sunt interesaţi de ceea ce fac, au tot mai puţine astfel de mişcări.

Programul a fost deja testat pe un eşantion de 27 de persoane care au fost supuse unor activităţi distractive şi interesante, precum jocurile fascinante, sau unora plictisitoare, precum lecturarea unor regulamente bancare. Senzorul a detectat mişcările acestora, care au fost ulterior analizate cu ajutorul unui algoritm de monitorizare, aşa că programul funcţionează şi ar putea fi în curând instalat pe toate computerele noii generaţii.

Ruxandra Pătru

Citeste despre: inteligenţă artificială, computere inteligente, limbajul trupului


Share On Facebook