Preotul roman din Ibiza care le-a sfintit casele lui Nicu Gheara si Gica Popescu e nevoit sa lucreze sofer pe vidanja ca sa aiba bani de chirie. Impresionanta poveste de viata a parintelui Mihai
Nicu Gheara in gradina casei sale din Ibiza

Fascinanta "Insula a Placerilor", Ibiza, are si o parte mai putin insorita. Dincolo de vilele de lux ale milionarilor si ale cluburilor stralucitoare sunt si oameni modesti, iar multi dintre ei sunt de-ai nostri. Aproape patru mii de romani lucreaza si traiesc in Ibiza fara sa aiba vreo legatura cu lumea buna din statiune. Ei sunt pastoriti" de preotul Mihai Seman, de la Parohia "Sfintii Trei Ierarhi" din Ibiza si Formentera.

Mai multe personalitati sau oameni de afaceri din Romania si-au cumparat case in Ibiza sau in Palma de Mallorca, printre ei numarandu-se Gica Popescu, Hagi, Nicu Gheara sau mai putin cunoscutul Andrei Serban zis "Aurica Paloma" din Sibiu. In "Insula Placerilor" ei merg la relaxare si distractie si nu iau legatura cu romanii de-acolo. Patru mii de concetateni de-ai nostri au drept de munca si sedere in Ibiza si castiga intre 600 si 1.300 de euro pe luna. Domeniile de activitate sunt limitate - au de lucru in sezon in hoteluri, restaurante sau cluburi si iarna in constructii, curatenie sau ca personal administrativ in cateva pensiuni deschise tot anul. Ei se cununa sau isi boteaza copiii la Parohia Romaneasca Ortodoxa "Sfintii Trei Ierarhi", la carma careia se afla de zece ani parintele Mihai Seman. Originar din Satu Mare, preotul considera Ibiza a doua sa casa si spune mandru ca a botezat pana acum cinci sute de copii de romani stabiliti acolo. El este cel care le-a sfiniit casele lui Nicu Gheara si lui Gica Popescu. De altfel, primul l-a si sustinut financiar o buna bucata de timp. Conditiile de trai ale preotului nu sunt usoare. Biserica, situata in zona istorica a Ibizei, este inchiriata de la catolici pentru cateva sute de euro pe luna. Casa parohiala in care locuieste cu familia sa costa 800 de euro, bani pe care nu are cum sa ii achite din salariul lunar (cu carte de munca) pe care il primeste de la Patriarhia Romana si care este de 175 de euro. In aceste conditii, parintele Seman este obligat sa munceasca. Si o face. Zi de zi, de luni pana vineri, are doua servicii. Primul e de sofer pe masina de vidanja. Lucreaza sase ore pe zi, pentru 6 euro pe ora. Face o pauza si apoi merge la al doilea job. "Dupa-amiaza ma duc la o familie de spanioli care au curte, gradina si solar si sunt sluga lor. Fac gradinarit, fac ce trebuie. Iau opt dolari pe ora de aici. Fac asta ca sa pot trai", a marturisit pentru cancan.ro, parintele Mihai. Aceste lucruri nu il supara insa. "Ce este trist e ca este o mare ruptura intre noi, cei care traim in Ibiza, si romanii care vin in vacanta sau au case aici. Este o raceala care ne intristeaza, mai ales ca noi suntem destul de organizati, avem si o asociatie culturala romaneasca. Oricum, vreau sa va multumesc ca ati sunat si ca nu ne-ati uitat", a mai spus parintele.