rusia

Tensiunile dintre Moscova şi Kievul post-Ianukovici au explodat sâmbătă, în momentul în care Rusia a dat undă verde unei intervenţii militare în Ucraina, sub motivaţia protejării intereselor proprii în ţara vecină.

UPDATE 15:40 Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a confirmat faptul ca Rusia a declarat razboi tarii lui. 'Este o alertă roşie. Nu este o ameninţare, este în realitate o declaraţie de război faţă de ţara mea. Facem apel la preşedintele (rus Vladimir) Putin să retragă forţele armate din Ucraina', a spus el.

UPDATE 14:40: Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN. Militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă.

UPDATE 14:14: Mai multi soldati ucraineni au fost luati ostateci de fortele ruse.

Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei".

"Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei; Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen înaintea unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles.

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o "declaraţie de război" şi avertizând că există riscul unui "dezastru". "Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina", a spus Arseni Iaţeniuk, citat de AFP. "Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina", a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Crimeea rusofonă a fost izolată de restul Ucrainei de trupele dislocate pentru a securiza regiunea care găzduieşte flota Rusiei de la Marea Neagră. Numeroase demonstraţii pro-Moscova, dar şi violenţe, au avut loc şi în alte oraşe din estul Ucrainei, semn al unei ofensive pe toate planurile a Rusiei. În vreme ce Vladimir Putin a anunţat că nu a luat încă o decizie finală privind intervenţia, SUA şi NATO au cerut Rusiei să detensioneze situaţia şi şi-au anunţat susţinerea pentru integritatea şi suveranitatea Ucrainei.

 

C.V.

Citeste despre: vladimir putin, razboi ucraina, rusia


Share On Facebook