avion prabusit

O aeronava care a plecat, luni dupa-amiaza, de la Bucuresti spre Oradea si care il avea la bord un echipaj medical s-a prabusit. Avionul a fost localizat in zona localitatii Fantanele din judetul Cluj, la peste 1.400 metri altitudine.

Update ora 00:30

Razvan Petrescu, copilotul avionului, este în stare critica, acuzand un soc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu sunt în stare medie spre grava, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Update ora 04:00

Pilotul Adrian Iovan si o studenta aflata in avion au murit in urma ranilor suferite. Echipele de interventie au incercat in zadar sa o resusciteze pe tanara.

Potrivit surselor citate, studenta era in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti.

Ea a fost gasita in stare critica de salvatorii ajunsi la locul accidentului.

Update ora 23:00: Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, a declarat, luni seara, ca una dintre victimele din avionul care a aterizat fortat este incarcerata, o alta are picioarele rupte, iar o a treia, fracturi la maini.

Burlui a mai spus ca, in prezent, este in desfasurare actiunea de transportare a ranitilor intr-o zona unde se afla autoturisme de teren. De acolo, ranitii ar urma sa fie dusi la masinile de prim ajutor care sa-i transporte la spital.

O persoana grav ranita in accidentul de avion a fost deja coborata de catre echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea fortata la un drum unde sunt mai multe ambulante SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare.

"Este o persoana in stare foarte grava, se efectueaza manevre de resuscitare", a declarat purtatorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, Andrei Biris.

Update ora 22:00: Toate cele sapte persoane din avionul care a aterizat fortat au fost gasite in viata, doua dintre acestea, respectiv pilotul Adrian Iovan si o studenta, fiind in stare grava, potrivit unor surse medicale.

Padurarul Corneliu Olar, care a coordonat operatiuni locale de gasire a victimelor, a relatat la B1Tv ca unul dintre raniti era intr-o stare critica si a fost transportat de catre sateni pe brate pana in localitatea Pietreasa, situata la limita judetelor Alba si Cluj, de unde sa fie preluat de ambulanta.

"Mai era o fata in stare foarte critica", a spus Olar, precizand ca unul dintre raniti era incarcerat in avion.

Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din judetul Alba care l-a insotit pe padurarul care a gasit ranitii, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca starea acestora "nu este prea buna".

"I-am gasit, nu sunt intr-o stare prea buna, va dati seama. Acum le facem foc pentru ca le este frig. Sunt sapte persoane, iar o femeie este intr-o stare mai grava", a spus Giurgiu.

Acesta a precizat ca este localnic din Pietreasa si a participat impreuna cu mai multe persoane la actiunea de cautare.
Surse medicale au declarat pentru MEDIAFAX ca a doua persoana in stare grava ar fi, din primele informatii, Adrian Iovan, pilotul avionului.

Update 21:30: Premierul Victor Ponta a anuntat, luni seara, ca persoanele ranite in accidentul de avion de langa Belis au fost gasite, urmand a se organiza transportul acestora la spital.

Update 21:00: Dupa aproximativ cinci ore si jumatate, cei sapte pasageri din avionul medical zac inca, raniti, in zapada si frig.

Fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, a declarat ca situatia victimelor este extrem de grava.

Daca initial, leziunile pe care le suferisera nu le puneau viata în pericol, dupa mai bine de cinci ore de asteptat in conditii extrem de dificile, cu iminenta unui soc hipotermic, doi dintre pasageri sunt inconstienti. "Daca asteapta pana dimineata, nu va supravietui niciunul", a mai spus Zota.

Update 20:50: Cele 7 persoane aflate la bordul aeronavei sunt:

Adrian Iovan si copilotul sau, Radu Zamfir, chirurg spitalul Fundeni Valentin Calu, chirurg spitalul Elias, Catalin Pivniceru, chirurg spitalul Sf. Maria, Sorin Ianceu, medic la spitalul municipal Beius, dar si o rezidenta la spitalul Fundeni.

Update ora 19:00: Primele echipe de salvare, respectiv salvamontisti din Belis, au ajuns la locul unde se afla avionul care avea la bord echipaj medical si care a aterizat fortat intr-o zona accidentata de la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor, gasindu-le pe victime in zona Pasului Ursoaia.

UPDATE ora 18:00: Printre pasageri se afla si Valentin Calu, despre care presa a scris ca ar fi fost iubitul prezentatoarei Alessandra Stoicescu. Dr. Valentin Calu este purtatorul de cuvant la Spitalul Elias.

Pilotul avionului era Adrian Iovan.

Echipele de interventie trimise unde a aterizat fortat avionul cu medici care zbura de la Bucuresti la Oradea nu pot gasi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizata aproximativ intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri.

Surse medicale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca medicii si echipajul din avionul care a aterizat fortat nu fost gasiti pana la ora transmiterii acestei stiri, in ciuda faptului că a fost localizata aproximativ zona unde s-ar afla aeronava.

Cele sapte persoane aflate la bord sunt in viata
Cele sapte persoane aflate la bord sunt in viata

Avionul de mici dimensiuni s-a prabusit in apropierea localitatii Belis, in judetul Cluj, intr-o zona montana.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan, a declarat ca in aeronava erau sapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 si a anuntat accidentul aviatic.

Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistenta si doi membri ai echipajului de zbor.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o interventie de prelevare de organe.
 

Pana la ora 17:30 avionul prabusit nu fusese localizat

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, afirma ca toate cele sapte persoane aflate in avionul medical sunt in viata, ranitii primind ingrijiri de la medicul care a sunat la 112 pentru a anunta accidentul aviatic.

El precizat ca toate informatiile pe care le are de la fata locului au fost furnizate de unul din medicii din avion, cel care a sunat la 112 si care le-a acordat ingrijiri medicale persoanelor din aeronava.

avion prabusit

Seful IGSU a spus ca nu se poate pronunta asupra starii de sanatate a celor sapte persoane aflate in aeronava.

Seful Politiei Judetene Cluj, Tudor Grindean, a spus ca avionul de mici dimensiuni, in care se aflau sapte persoane si care se deplasa de la Bucuresti spre Oradea, s-ar fi prabusit in zona Belis-Scarisoara, iar la fata locului au plecat echipaje de la ISU Cluj, Bihor, Mures si Alba, precum si un elicopter al SMURD Mures.

Potrivit sursei citate, deocamdata nu se cunoaste exact unde s-ar fi prabusit avionul, el fiind cautat in zona Belis-Scarisoara.
Purtatorul de cuvânt al Politiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind facut de o persoana care se afla in avion, dupa prabusirea acestuia.

Barbatul a anuntat ca avionul s-a prabusit intr-o zona muntoasa si ca sunt persoane ranite.

 Patru persoane si-au pierdut viata in 2006 intr-un accident similar

Pe 9 ianuarie 2006, patru persoane, intre care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Hauta, pilotul Valentin Stanescu si copilotul Augustin Toma, si-au pierdut viata dupa ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prabusit in apropierea aeroportului din Iasi.

 R.R.

Citeste despre: avion, prabusire, medici


Share On Facebook