Acasă » Știri » Știri interne » Multi pagubiti, putini pricopsiti

Multi pagubiti, putini pricopsiti

De: Cancan 27/11/2007 | 00:00
Multi pagubiti, putini pricopsiti

Radiografie. Niciodata, pana acum, nu a existat un asemenea test inaintea alegerilor „mari”: un scrutin care sa arate, cu adevarat, cum stau partidele in preferintele alegatorilor, iar surprizele sunt de mari proportii, existand mai multi perdanti decat castigatori Bogdan Tiberiu Iacob Rezultatele conturate ieri la alegeri sunt in mare contradictie cu sondajele de opinie din anul 2007. O noua dovada, daca mai era cazul, a „obiectivitatii” acestor date care, dupa cum a avertizat de mult Cozmin Gusa, sunt supervizate de serviciile secrete mai inainte de a fi aruncate pe piata. Datele partiale indica un PD la cota de 29%, urmat de PSD – 21,5%, PNL – 13,5%, PLD – 8,1%, UDMR – 5,8%, PNG – 4,8%, PRM – 4,1%, Laszlo Tokes – 3,6%, PC – 2,8%, PIN – 2,5%, PNTCD – 1,4%. Sa vedem, pe scurt, cum stau protagonistii dupa aceste rezultate:

ASCENSIUNE. Sorin Frunzaverde devine liderul celui mai puternic grup de euroalesi romani PD – victorie fara glorie

Desi a castigat alegerile, PD nu are motive sa jubileze. De la ametitoarele procente de peste 40%, din sondaje, la doar 29%, la vot, e uriasa distanta. Daca ne gandim ca vreo cateva procente le-a adus si profund neconstitutionala si imorala implicare a lui Basescu in campania PD, atunci putem spune chiar ca PD nu sta nici pe departe atat de bine cum visa. INSOMAR dadea PD, in aprilie, cu 42%, CURS il dadea cu 40% in iulie, ATLE cu 37% in august. Cel mai pesimist era BCS-ul din noiembrie, care il dadea cu 35%. E limpede de ce liderii PD sunt mai mult decat nervosi in culise si se vorbeste de aspre sanctiuni contra unor filiale.

PSD – dezastru total

Cel mai slab scor din istoria partidului, iar presedintele Geoana rade imbecil. In spatele sau, Vanghelie, mult mai lucid, e pamantiu. Dezastrul PSD e si dezastrul stangii din Romania, care e reprezentata doar de procentele partidului lui Geoana, in timp ce dreapta aduna PD, PNL, PLD, UDMR, PNG, PRM, adica vreo 70%. E clar ca va urma un congres extraordinar, iar conducerea actuala isi va lua zborul.

PNL – nici rau, nici bine

Liberalii au refuzat sa dispara din politica, asa cum ar fi vrut Basescu si isi conserva un procent rezonabil, daca ne gandim ca au preluat si intreaga eroziune a guvernarii. O mobilizare mai buna le poate aduce un scor mai ridicat anul viitor.

PLD – marele (si dubiosul) castigator

Prima mare surpriza a alegerilor e scorul PLD, care devine al 4-lea partid al tarii. Cam neverosimil scor si generand anumite suspiciuni de corectitudine. Dincolo de asta, victoria lui Stolojan convine de minune lui Basescu, dar ii exaspereaza pe democrati, care de la cota de 25 la 1 oferita PLD, in caz de fuziune, acum cateva luni, ajunge acum la mai putin de 4 la 1. De la intrarea lui Vadim in finala prezidentiala, in 2000, e prima oara cand cineva ia mai mult la vot decat in sondaje (3% INSOMAR din octombrie, 5,6% BCS din noiembrie).

UDMR – pe pozitii

Formatiunea maghiarilor a rezistat eroic tuturor sondajelor care o dadeau sub pragul de 5% si consemneaza si victoria asupra PRM, cazut sub stacheta. Interesant e ca voturile UDMR si ale lui Tokes, adunate, ating aproape 10%, adica peste procentele populatiei maghiare, iar explicatia sta in mobilizarea exemplara a ungurilor, in raport cu romanii.

PNG – a ratat calificarea

Partidul lui Becali merge la fel de prost ca echipa Steaua. Desi se trambita noul presedinte, Becali nu obtine nici macar un fotoliu de europarlamentar. Dupa obiceiul lui, ar trebui sa schimbe antrenorul, dar asta nu se va intampla: latifundiarul din Pipera va conduce partidul pana in 2009.

Adio, PRM

PRM cade pentru prima oara sub pragul electoral, confirmand profetiile analistilor care au anticipat de mult caderea ireversibila a lui Vadim Tudor. Pericolul unguresc nu mai e valabil dupa intrarea in UE, de evrei nu se mai ia, e clar ca Vadim a ramas fara obiectul muncii. Semn al disolutiei din PRM e si gestul nebunesc al liderului de a anunta demisia parlamentarilor sai. Niciun parlamentar nu il va urma pe tribun, iar acesta risca sa ramana fara partid pana la alegeri.

„Revolutionarul” Tokes

Laszlo Tokes e marea surpriza, fiind primul politician roman care obtine un scaun de parlamentar, la Bucuresti ori la Strasbourg, pe cont propriu. Cel mai aproape de aceasta performanta s-a aflat Miron Cozma, cu ani in urma. E clar ca Tokes se va grabi sa produca agitatie in PE, constient ca numai o activitate intensa ii va intari cota politica neasteptat de buna pe care a obtinut-o.

PC, PIN, PNTCD – codasii

Grupul perdantilor include un partid, PC, care plateste pretul inconsecventei politice (la fiecare cateva luni schimba temele mari de atac si chiar orientarea de ansamblu), unul prea tanar, PIN, al carui lider are, totusi, demnitatea de a demisiona si un partid istoric, PNTCD, care ar trebui deconectat, in fine, de la aparatele care dau senzatia ca ar fi viata in cadavrul la care sunt conectate. Taranistii ar trebui sa aiba decenta unei morti juridice, ca partid, macar in amintirea lui Corneliu Coposu si sa nu il mai oblige, in alegeri, sa incheie plutonul perdantilor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...