A fost cutremur mare în această dimineață în România, la ora 09:01

Publicat: 23/04/2019 | 09:09
A fost cutremur mare în această dimineață în România, la ora 09:01

Un cutremur mare s-a înregistrat în această dimineață în România. Oficialii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au anunțat care a fost, de fapt, magnitudinea seismului produs la ora 09:01 și în ce orașe s-au resimțit undele seismice.

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 pe scara Richter s-a produs în dimineața acestei zile în judeţul Buzău. Seismul s-a produs la o adâncime de 122 de kilometri, în apropierea oraşelor Nehoiu (28 km), Covasna (50 km), Buzău (51 km), Mizil (55 km), Întorsura Buzăului (57 km),  potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Vă reamintim că pe 12 aprilie, un seism cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter a avut loc tot în judeţul Buzău.

În ultimele ore  s-au înregistrat alte două cutremure semnificative: unul în Luzon, principala insulă a arhipelagului Filipinelor, care a avut o magnitudine de 6, 1 și s-au înregistrat morți, iar altul în Mexic. Seismul a fost iniţial poziţionat la magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter. Informaţia preliminară, emisă de Serviciul Seismologic din Mexic a fost ulterior modificată de Institutul american de geofizică (USGS). Epicentrul seismului a fost la graniţa dintre statele Oaxaca şi Guerrero, situate în sudul ţării, la aproximativ 100 de kilometri de oraşul Acapulco, la o adâncime de 21,6 kilometri.

Specialiștii spun că în 2019 există riscul producerii unui număr mai mare de cutremure în comparație cu 2018. “Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor (n.r.: 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula, potrivit The Guardian.

Gheorghe Mărmureanu: Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041”

Gheorghe Mărmureanu este de părere că România poate fi afectată d eun cutremur major, însă – dacă acesta va fi unul de adâncime – acesta va fi “norocul României”. “Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu despre un viitor seism.
El a mai declarat magnitudinea acestuia ar putea avea până la 8 grade, fiind asemănător celui din anul 1802.Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a spus Gheorghe Mărmureanu, preluat de evz.ro.
Citește și...