salariati

Bugetul de stat si cel de asigurari sociale este deja aprobat astfel ca au fost stabilite exact si contributiile salariale datorate de fiecare angajat si angajator, procentual, raportat la salariu. Sumele nu sunt deloc de neglijat!

 

 

Cotele contributiilor sociale pentru anul 2016 au fost stabilite odata cu publicarea, sambata, a bugetului de stat si a celui de asigurari sociale in Monitorul Oficial.
Cotele de contributie de asigurari sociale pentru 2016 vor fi, potrivit bugetului asigurarilor sociale, aprobat prin Legea nr. 340/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 942 din 19 decembrie:

26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.

Legea mai stabileste ca, in cota de contributie individuala de asigurari sociale, este inclusa si cota de 5,1% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. In acest an aceasta cota se situa la valoarea de 5% din CAS datorat de angajat, arata avocatnet.ro.

salariati

 

"In anul 2016, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a celor din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor platite si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv", mai prevede actul normativ citat. Legea mentine coeficientul la 1% din sumele platite, cat a fost si anul acesta, precum si in 2014.

De asemenea, legea bugetului asigurarilor sociale mai stabileste ca, in anul 2016, similar cu 2015, tariful pentru un talon de plata la domiciliul beneficiarilor, in situatia in care acestia au optat pentru plata in cont curent sau in cont de card, este de 2,15 lei si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv.

 

salariati

 

In ceea ce priveste contributiile la somaj, acestea sunt stabilite la nivelul de:

0,5% - contributia datorata de angajatori;
0,5% - contributia individuala.

De asemenea, angajatorii mai datoreaza o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diferentiata in functie de clasa de risc, cuprinsa intre 0,15% - 0,85%, precum si o contributie de 0,25% pentru la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Totodata, prin legea bugetului de asigurari sociale pentru 2016, Guvernul a sistat si in acest acordarea de credite in conditii avantajoase si fonduri nerambursabile pentru crearea de locuri de munca.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj permitea, prin art. 86, ca, pentru infiintarea si dezvoltarea de IMM-uri, unitati corporatiste, asociatii familiale sau PFA-uri care sa creeze locuri de munca, sa poata fi acordate credite pentru investitii, pentru o perioada de maxim 3 ani, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. in cadrul acestei facilitati, creditele se acordau pe baza unor studii de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri ce urmau sa fie create.

salariati

 

De asemenea, tot pentru crearea de locuri de munca, art. 86 indice 1 din Legea somajului prevedea chiar si acordarea de fonduri nerambursabile. Vizate de aceasta masura erau atat intreprinderile mici si mijlocii si unitatile cooperatiste (care sa incadreze in munca pe perioada nedeterminata someri pe care sa ii mentina in activitate cel putin 4 ani), cat si asociatiile familiale ori PFA infiintate de someri.

"In anul 2016 nu se acorda credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevazute la art. 86 si 86^1 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare", stabilesc insa reglementarile din Legea bugetului asigurarilor sociale pentru 2016.


Contributia la sanatate a ramas la fel ca in 2015

In ceea ce priveste CASS, Legea nr. 339/2015, referitoare la bugetul de stat pentru 2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 941, din 19 decembrie mentine nivelul contributiei la sanatate la nivelul din 2015, si anume:

5,5% pentru contributia individuala;
5,2% pentru contributia datorata de angajator

De asemenea, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este si ea aceeasi ca anul pana acum, de 0,85%.Legea bugetului asigurarilor sociale conceput pentru 2016 majoreaza cu peste 260 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.In timp ce in 2015 acest castig salarial era 2.415 lei, in 2016, el va creste pana la 2.681 lei.

salariati


In aceste conditii si cuantumul ajutorului de deces se va majora tot pana la 2.681 lei, in cazul asiguratului sau pensionarului.
In schimb, in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces va fi in 2016 de 1.341 de lei , fata de 1.208 de lei, cat este in acest an.

(Gabriel Niculescu)

Citeste despre:contributii asigurari sociale, cas, cass, contributii salariati somaj, fond somaj, cat se plateste la sanatate, cat se plateste la somaj


Share On Facebook