Fermier bogat
Vasile Iliuta ocupa locul 33 in topul celor mai bogati 50 de fermieri din Romania

Vasile Iliuta, unul dintre cei mai cunoscuti agricultori din Baragan, are o avere estimata la 15-20 de milioane de euro. El a ajuns sa faca bani din agricultura, dupa ce fratele sau a murit intr-un accident de tractor.

Omul de afaceri se situeaza pe locul 33 in top 50 fermieri din Romania. El ne-a povestit cum a ajuns sa lase profesia sa de economist la Remat Calarasi si s-a apucat sa cultive pamantul.

“Nu am vazut topul, dar cred ca este corect pentru ca exista niste analize care au adus aceste rezultate. Cred ca topul acesta defineste astazi business-ul agricol. Eu m-am apucat de aceasta afacere in 1993, am preluat-o printr-un eveniment nefericit in familie noastra, fratele meu a avut accident cu un tractor si atunci am ramas cu o investitie in agricultura si a trebuit sa ma intorc! Eu lucram ca economist la Remat Calarasi si m-am intors in agricultura sa preiau afacerile familiei sa le duc mai departe”, ne-a povestit agricultorul.

Vasile Iliuta ocupa locul 33 in topul celor mai bogati 50 de fermieri din Romania
Vasile Iliuta ocupa locul 33 in topul celor mai bogati 50 de fermieri din Romania


“Am facut tot ce se putea face intr-o ferma”


El nu se sfieste sa recunoasca ca a muncit pe toate utilajele din ferma. Milionarul ne-a spus ca s-a apucat sa planteze chiar si gazon in curtea combinatului pe care il detine.

“Sunt genul de conducator care le fac pe toate. Am plecat de la a exploata 50 de hectare, iar astazi suntem la 4.500 de hectare. Le-am facut pe toate. Am muncit si pe tractor, combina, am reusit sa pun pomi, sa fac si arhitectura intr-o ferma si sa tai gazonul chiar. Am facut tot ce se putea face intr-o ferma”, s-a confesat afaceristul.

Iliuta a fost primar timp de 12 ani in localitatea Valcelele. El spune ca mai bine era cand avea aceasta functie, deoarece era mai aproape de oameni (sursa facebook)
Iliuta a fost primar timp de 12 ani in localitatea Valcelele. El spune ca mai bine era cand avea aceasta functie, deoarece era mai aproape de oameni (sursa facebook)

Despre primiii bani care i-a facut din agricultira spune ca s-au bazat pe inflatie, iar atunci s-a cam speriat deoarece nu intelegea de ce erau asa de multi. “Primii bani i-am castigat cred ca atunci cand exploatam pamantul familiei si atunci era inflatia care ajungea la 120-130%. Cultivam cerealele pe cele 50 de hectare, am investit cred ca 100.000 de lei si am castigat un million si jumatate. Nu intelegeam principiile si de ce asa mult. Atunci am inteles un singur lucru, daca reusesti sa investesti mult inflatia te va pune pe niste trepte de castigator maine. Inflatia si imprumuturile de la banca m-am facut omul de afaceri care sunt astazi”, ne-a mai spus agricultorul, care este acum si deputat.

 Are doua apartamente si doua case

Despre primul million de euro afaceristul spune ca l-a facut greu si numai cu ajutorul fondurilor europene. Vasile Iliuta a trecut in declaratia de avere depusa la Camera Deputatilor pe 19.12.2012, 402 hectare de teren agricol impreuna cu sotia achizitionati in perioada 1994-2011, plus alte 1.600 de hectare detinute cu asociatul sau Alexandru Iancu, precum si peste 8.000 de metri patrati de teren intravilan in localitatile Vilcelele si Floroaica. De asemenea, omul de afaceri are in proprietate doua case, una in Vilcelele si alta in Calarasi, doua aprtamente tot in Calarasi si doua spatii comerciale tot aici. De altfel, la capitolul venituri politicianul declarat ca a castigat din agricultura 72.000 de lei.

Agricultorul era foarte apreciat cat timp a fost primar (sursa facebook)
Agricultorul era foarte apreciat cat timp a fost primar (sursa facebook)

“A fost destul de greu sa fac primul milion de euro. Cred ca l-am facut cand am vazut ca pot accesa fonduri europene si am investit in 2 proiecte SAPARD si am luat utilaje, atunci am considerat ca merita sa investesti in agricultura”, a mai explicat Iliuta.


Munceste pamantul si creste vaci, pui si porci


Vasile Iliuta este un nume foaret cunoscut printer agricultorii din sudul tarii. Grupul de firme detinut de el si de ascoiatul sau Alexandru Iancu, exploateaza 4.500 de hectare de teren agricol in localitati precum Valcelele, Dragos Voda, Stefan Voda sau Alexandru Odobescu.

Pe acestea fermierul cultiva in principal grau, orz, rapita, porumb sau floarea soarelui. De altfel, de acestea se ocupa unul dintre copii sai, Claudiu. Pe partea de zootehnie se ocupa asociatul sau, Alexandru Iancu. In fermele deputatului se gasesc 1.000 de capete bovine si o ferma de pasari, cu 1.000 de pui pe serie, precum si alte doua de proci care vor asigura materialul genetic pentru cele doua unitati de crestere a porcilor care vor devein functionale in 2014. Acestea din urma vor avea fiecare un efectiv de 30.000 de capete. Pe viitor Vasile Iliuta vrea sa creeze un lant de desfacere a carni in Muntenia.

Iliuta pe timpul cand facea armata
Iliuta pe timpul cand facea armata


Copiii ii calca pe urme


El are trei urmasi, dintre care doi, baiatul sau Claudiu de 21 de ani deja se ocupa de partea argicola, iar fiica sa in varsta de 18 ani vrea sa urmeze facltatea de medicina veterinara pentru a prelua partea legata de abatorizare.

“Relaxarea o fac la tara, la casa de acolo sau in zona de protocol din padurea Floroaica. Acolo mergem cu familia si cu prietenii, pe care ii avem de circa 20-25 de ani. Iar in vacante mergem odata pe an in Turcia, deoarece imi place respectul lor fata de turisti. Cao rice om de afaceri masina o schimba odata la sase, sapte ani. Am inceput afacerea cu un jeep Opel Frontera, iar acum am o Toyota Land Cruiser”, ne-a mai povestit Iliuta. (A.S.)

Agricultorul a strans o avere considerabila, care este estimata la 15-20 de milioane de euro
Agricultorul a strans o avere considerabila, care este estimata la 15-20 de milioane de euro

 

Citeste despre:fermier, agricultor, milionar


Share On Facebook