ANM, avertizare meteo emisă în această dimineață. Fenomene cu grad ridicat de pericol

Publicat: 21/05/2019 | 09:05
ANM, avertizare meteo emisă în această dimineață. Fenomene cu grad ridicat de pericol

ANM, avertizare meteo emisă în această dimineață. A doua jumătate a lunii mai aduce o vreme instabilă, iar meteorologii avertizează că pot apărea fenomene cu grad mare de pericol.

Meteorologii au emis o avertizare nowcastig de vremea rea, mai multe zone aflându-se sub cod roșu de inundații și cod galben de ceață.  5 de localități din 11 județe au fost afectate de ploile torențiale și vântul puternic, trei persoane fiind rănite în București de crengi desprinse de pe copaci. În Harghita, un copil și 3 adulți au fost evacuați până la retragerea apelor. În urma ploilor abundente și vântului puternic din cursul zilei de luni și din timpul nopții, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 25 de localități din județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Gorj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Mureș, Suceava, Teleorman și Vâlcea și municipiul București, anunță IGSU.

Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență au acționat pentru evacuarea apei din 25 locuințe, 43 curți și anexe, 11 subsoluri și beciuri, un obiectiv social, precum și pentru degajarea a 21 copaci și 1 stâlp de electricitate care au avariat 17 autoturisme. De asemenea, un acoperiș a fost dislocat de vânt.

Trafic rutier temporar blocat

În ultimele 24 de ore, traficul rutier a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuți pe carosabil sau aluviunilor pe 4 drumuri naționale (DN 13B – HR, DN12 – HR, DN1D – PH și DN 1B – PH) și 3 drumuri județene (DJ 153D – HR, DJ 102F – PH și DJ 100C – PH).

Din cauza vântului care a desprins crengile unui copac, trei persoane din municipiul București au primit asistență medicală și au fost transportate la spital, însă nu prezentau leziuni grave.

O situație deosebită a avut loc în localitate Suseni din județul Harghita, unde din cauza debitelor înregistrate pe râul Mureș au fost inundate mai multe curți și grădini. Având în vedere nivelul apei din curtea gospodăriei, patru persoane (1 copil si 3 adulți) au fost evacuate preventiv la rude până la retragerea apei.

În acest moment se acționează în județele Bistrița-Năsăud și Harghita pentru evacuarea apei din locuințe, curți, beciuri, grădini și pentru degajarea aluviunilor de pe carosabil.

Citește și...