ANM: vremea în săptămâna 16 – 22 septembrie. România, lovită de un val polar începând de marţi

Publicat: 15/09/2019 | 10:30
ANM: vremea în săptămâna 16 – 22 septembrie. România, lovită de un val polar începând de marţi

Administrația Națională de Metorologie a emis prognoza pentru perioada 16 – 22 septembrie. Specialiștii avertizează că zilele următoare ne vor oferi surprize ”reci” din punct de vedere atmosferic, iar săptămâna viitoare vom avea parte de temperaturi scăzute, sub media normală a acestei perioade.

”Vinovat”, spun specialiștii ANM, este un val de aer polar care provine din partea de nord a continentului și care va survola și teritoriul țării noastre. Astfel, temperaturile vor scădea cu 5-10 grade sub media normală a acestei perioade. Aceste temperaturi scăzute se vor înregistra până la finalul săptămânii următoare.

„Temperaturile scad la început în zona de nord a țării. Marți, când, de exemplu, în nordul Moldovei vor fi doar 16 grade, dar în sud peste 30 de grade Celsius, în Lunca Dunării – 34. Miercuri se răcește peste tot și cam așa rămâne până la sfârșitul săptămânii cu temperaturi în general până la 25 -26 de grade, în nordul moldovei și estul Transilvaniei să fie zile când în anumite după amiezi temperatura să nu treacă de 15-16 grade Celsius”, a explicat Mirela Polifronie, meterolog ANM.

Vremea se răcește

Vremea se răcește începând cu jumătatea de nord a țării, iar în unele zone își vor face apariția ploile, chiar dacă acestea vor fi slabe și trecătoare.

„Duminică, vremea se răceşte în jumătatea de Nord a ţării, astfel încât valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în timp ce în rest, în continuare o să avem vreme caldă, cer variabil, cu unele înnorări după-amiază şi în prima parte a nopţii, cu ploi slabe trecătoare în zona Carpaţilor Orientali, dar şi în Moldova, Maramureş, Crişana, Transilvania şi în a doua parte a intervalului posibil să avem şi în Muntenia”, a mai spus meteorologul de serviciu.