Home » Vedete » Artistul avea doar 8 ani când a izbucnit Revoluția din 1989. Adi Cristescu: “Blindate, soldați înarmați… A fost ca și cum aș fi văzut extratereștrii!”

Artistul avea doar 8 ani când a izbucnit Revoluția din 1989. Adi Cristescu: “Blindate, soldați înarmați… A fost ca și cum aș fi văzut extratereștrii!”

De: Luciana Polite 20/12/2022 | 23:40

Românii comemorează 33 de ani de la victoria revoluționară din 1989. Cu această ocazie, CANCAN.RO realizează un serial despre artiștii români și poveștile lor impresionante. Invitatul celui de-al patrulea episod este Adi Cristescu (41 de ani). Chiar dacă artistul era încă un copil, experiența prin care a trecut e demnă de un scenariu de film! 

După ce Simona Florescu Dichiseanu, Răzvan Oprea și Adrian Găzdaru și-au spus poveștile, a venit rândul lui Adi Cristescu, cel mai june artist care a acceptat provocarea CANCAN.RO. Nu a fost prezent la manifestații, dar a trăit din plin cumplitele zile din perspectiva unui copil.

Începutul Revoluției l-a prins în timp ce se juca în fața blocului. La un moment dat, Adi Cristescu a văzut un elicopter care zbura deasupra lui și a prietenilor săi și distribuia manifeste comuniste. Scrierile aveau scopul de a dezinforma populația.

Având doar opt ani atunci, artistul nu înțelegea ce se întâmplă în jurul său. Era mult prea mic pentru a ieși în stradă sau pentru a-și da seama că zilele ce vor urma aveau să-i schimbe atât de mult țara.

Pe de altă parte, tatăl său a ieșit din casă, atât pe data de 21, cât și pe 22 decembrie, motiv pentru care mama sa stătea cu grijă. Părintele artistului era împotriva sistemului și nu ezita să-și arate atitudinea nici măcar în biserică. Mereu când era „preaslăvit” numele lui Nicolae Ceaușescu, el își spunea liber convingerea și îl mustra chiar și pe preot, asumându-și chiar riscul de a fi săltat de securitate.

„Am aflat că a ajuns Revoluția pe 18 sau 19 decembrie, nu mai știu exact data. Pe deasupra cartierelor din București, a trecut un elicopter care împrăștia manifeste. Eu eram afară cu copiii, ne jucam în fața blocului. Pentru noi, a fost ca și cum am fi văzut extratereștrii. Mai mult, elicopterul zbura aproape de sol. Mama era puțin speriată pentru că știa că tata va vrea să se implice. Într-adevăr, el a și fost pe stradă pe 21 și pe 22 decembrie, fiind împotriva sistemului ceaușist. 

Manifestul anunța că există dușmani ai poporului român care vor să destabilizeze țara. Cu alte cuvinte, comuniștii încercau să-i facă pe revoluționari să pară personajele negative. Abia atunci ne-am dat seama că urmează ceva extrem de important”, a dezvăluit Adi Cristescu, în exclusivitate pentru CANCAN.RO.

Adi Cristescu se juca în fața blocului când a început Revoluția. Sursă foto: Instagram

(VEZI ȘI EPISODUL 1: Unde s-au aflat artiștii români în zilele sângeroase ale Revoluției din ’89. Simona Florescu Dichiseanu, mărturisiri exclusive: „Dichi a fost atins de gloanțe!”)

Dezvăluiri despre momentul în care glonțul le-ar fi putut intra în casă

Unul dintre cele mai puternice momente prin care a trecut Adi Cristescu la Revoluție a fost poate cel în care un glonț a intrat în apartamentul vecinei. A avut norocul de a nu fi lovit și nici nu a avut apropiați care să fi fost afectați. Pe de altă parte, ajuns acum la vârsta de 41 de ani, le este recunoscător celor care și-au dat viața pentru libertatea din prezent.

„Teoretic, nu m-am temut pentru viața mea deoarece nu am fost în piață în zilele de 21 sau 22 decembrie, care au fost cele mai grele, dar, practic, în apartamentul vecinei de lângă noi s-a tras un glonț care a intrat prin geam și a ricoșat în doi pereți… putea fi la noi în casă…

Mulțumesc lui Dumnezeu, nu am cunoscut pe nimeni printre victime, dar fiecare român care și-a pierdut viața atunci este la fel de mult al nostru ca și cei apropiați și le suntem cu toții datori pentru libertatea de care ne bucuram astăzi”, a dezvăluit cântărețul.

Adi Cristescu își povestește experiența de din decembrie 1989. Sursă foto: Instagram

(VEZI ȘI EPISODUL 2: Unde s-au aflat artiștii români în zilele sângeroase ale Revoluției din ’89. Răzvan Oprea, dezvăluiri cutremurătoare: „Auzeam, de peste tot, împușcături”. Actorul a rămas profund marcat de lupta pentru libertate)

Adi Cristescu: „Eu aveam 8 ani. Am văzut câteva blindate, soldați înarmați…”

Când atmosfera a devenit mai calmă în Capitală, tatăl cântărețului l-a luat la o plimbare pe Calea Victoriei, pentru a putea vedea o parte din Revoluția Română. Artistul a văzut atât bucuria, cât și incertitudinea oamenilor care nu știau la ce să se aștepte.

„În ziua de 23 dec, tata a spus așa: «Sunt niște zile istorice și poate vei povesti nepoților despre asta, așa că trebuie să vezi puțin din atmosferă cu ochii tai». Nu se mai trăgea si nu mai era atât de periculos, așa că am făcut împreună o scurtă “plimbare” pe Calea Victoriei. Eu aveam 8 ani. Am văzut câteva blindate, soldați înarmați și oameni care încă mai scandau, unii se bucurau.

Ulterior, devenind adult, am înțeles si implicarea din afara tarii în declanșarea Revoluției. Nu a fost greu pentru că poporul era foarte încărcat și tensionat. A fost nevoie doar de o scânteie. Democrația o meritam”, a adăugat artistul.

Adi Cristescu a avut ocazia să vadă ce a însemnat lupta pentru libertate. Sursă foto: Instagram

(NU RATA EPISODUL 3: Actorul face dezvăluiri sfâșietoare despre Revoluția din 1989. Adrian Găzdaru: “Am stat până a început să se tragă!”)

Revoluția prin ochii lui Adi Cristescu

Acum, la 33 de ani de la Revoluția Română, artistul a ajuns la o vârstă în care poate înțelege mult mai bine evenimentele pe care nu le putea percepe în copilărie. În ciuda faptului că a trecut atât de multă vreme, Adi Cristescu a rămas impresionat de pasiunea de care au dat dovadă românii în acele zile.

„Când mă gândesc la Revoluția din 1989, îmi vin în minte cuvintele: curaj, libertate și emoție. Ce m-a impresionat cel mai mult în zilele acelea a fost înflăcărarea care se aprindea în oameni pentru că se întâmpla ceva ce chiar nu credeam că s-ar putea întâmpla. 

Legat de certificatele de revoluționar emise după aceea, așa cum e în România, cei care au avut posibilitate în momentele acelea în care autoritățile nu erau bine stabilizate, ‘si-au făcut parte’. Din mai multe puncte de vedere, nu doar acesta. Pe de altă parte, unii oameni curajoși și-au văzut apoi de treabă, acest fapt confirmând caracterul lor și spiritul de sacrificiu, fără a cere ceva în schimb”, a spus producătorul muzical, în exclusivitate pentru CANCAN.RO.

Adi Cristescu avea doar 8 ani la Revoluție.Sursă foto: Instagram

(CITEȘTE ȘI: Cum l-a „influențat” divinitatea pe Adi Cristescu să cânte: „Era un schimb de energie”)

În prezent, Adi Cristescu se bucură de drepturile câștigate în 1989 prin faptul că poate să-și urmeze pasiunea, să scrie versuri și să cânte chiar și peste granițe, alături de trupa lui, Adi Cristescu Band.

Ce s-a întâmplat în ziua de 21 decembrie în Revoluția Română din 1989

Ziua de 21 decembrie 1989 a marcat începutul Revoluției la București, dar și continuarea sa în punctul din care a izbucnit. Timișorenii așteptau, cu sufletul la gură, mitingul în care Nicolae Ceaușescu avea să transmită deciziile. În timpul în care avea loc adunarea cu aproape zece mii de oameni din Capitală, la Timișoara, comitetul revoluționar din Balconul Operei continuă să încurajeze oamenii să protesteze. În această zi, sosesc și membrii Gărzilor Patriotice din zona de sud a țării.

Este dimineața zilei de 21 decembrie. Trupurile victimelor, aflate la Morga de la Spitalul Județean Timiș, le sunt înapoiate familiilor, așa cum a stabilit Nicolae Ceaușescu. 25 de victime.

Din balconul Comitetului Județean de Partid, generalul Mihai Chițăc declară sare de necesitate în județul Timiș. Angajații de la făbrici au făcut, din nou, grevă și au ieșit de la posturi pentru a se îndrepta spre Piața Operei. Ca reacție la mișcarea timișorenilor, vin Gărzile Patriotice de la Târgu Jiu care împrăștie zvonul potrivit căruia Timișoara este invadată de unguri și sârbi.

Revoluționarii din Timișoara îi îndeamnă pe cetățenii din întreaga țară la grevă și trimit emisari care să redea ce se întâmplă în oraș. La doar o oră de când aceștia pleacă, membrii biroului FDR ies în balconul Operei și Fortuna citește Proclamația Frontului Democratic Român, fiind singurul care își putea înțelege scrisul.

Începutul Revoluției în București

Autoritățile au convocat un miting la care aveau să fie prezenți peste 10.000 de bucureșteni. Cel de-al șaselea oficial care avea să urce pe balconul Comitetului Central al PCR nu era altul decât Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a început un discurs despre realizările țării care a fost brusc întrerupt de huiduielile protestatarilor. Elena Ceaușescu încerca să liniștească mulțimea, iar soțul ei plecase deja, moment în care s-a oprit și transmisiunea radio ți TV.

Când mulțimea a început să se disperseze, Nicolae Ceaușescu s-a întors la balcon și a continuat discursul, iar transmisiunea a fost reluată. Conducătorul țării a început să promită „măsuri ale creșterii nivelului de trai”, clipă în care s-a auzit, parcă de nicăieri, „Jos Ceaușescu”.

Câteva ore mai târziu, au apărut primele blindate și autoamfibii, iar pe seară, mulți tineri au ieșit în fața Hotelului Intercontinental de la Universitatea din București pentru a bloca dispozitivele. Nu a durat mult până când forțele de ordine au deschis focul.

Dimineața, încă o zi de Revoluție a dus la încă 50 de morți, peste 500 de răniți și mai bine de 1.000 de deținuți.

Continuarea o găsiți, ca de fiecare dată, în episodul următor. Invitatul de mâine este o adevărată surpriză!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Top 50 de vedete topless la mare și în poziții incitante! Pe ce loc sunt Antonia, Margherita și Elena Udrea
Top 50 de vedete topless la mare și în poziții incitante! Pe ce loc sunt...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Lidl: 3 produse Parkside pentru cei care vor să învețe o îndeletnicire extrem de utilă
Lidl: 3 produse Parkside pentru cei care vor să învețe o îndeletnicire extrem de utilă
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au făcut analize. Au ramas înmărmurit.
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
„Ascult muzica noastră și plâng” Cristina Ciobănașu nu poate uita ce a trăit cu Vlad Gherman
„Ascult muzica noastră și plâng” Cristina Ciobănașu nu poate uita ce a trăit cu Vlad...
Informație cumplită despre Traian Băsescu! Anunțul momentului despre fostul președinte al României
Informație cumplită despre Traian Băsescu! Anunțul momentului despre fostul președinte al României
Smiley i-a scos ochii lui Cătălin Măruţă că n-a venit la nunta lui. De ce n-au ajuns prezentatorul TV şi Andra la marele eveniment
Smiley i-a scos ochii lui Cătălin Măruţă că n-a venit la nunta lui. De ce...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar pe unghii
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
Accident violent în Sibiu! Două mașini s-au ciocnit, iar un copil de 12 ani a fost dus la spital
Accident violent în Sibiu! Două mașini s-au ciocnit, iar un copil de 12 ani a...
VIDEO: A recreat scena din „Basic Instinct” în direct la TV. E uluitor ce a ieșit
VIDEO: A recreat scena din „Basic Instinct” în direct la TV. E uluitor ce a...
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Ea e femeia misterioasă pentru care Regele Charles tot vine în România! Cei doi au o relație specială
Ea e femeia misterioasă pentru care Regele Charles tot vine în România! Cei doi au...
România în 2025 - cinci scenarii, cinci partide. Rămâne coaliţia? Ce s-ar întâmpla dacă AUR va ajunge la guvernare?
România în 2025 - cinci scenarii, cinci partide. Rămâne coaliţia? Ce s-ar întâmpla dacă AUR...
Anunțul pe care îl așteptau toți cei cu PENSII de până în 1.700 de lei! Vestea cea mare a venit direct de la Guvern
Anunțul pe care îl așteptau toți cei cu PENSII de până în 1.700 de lei!...
Tinerii din România nu mai pot fi independenți. Motivele pentru care nu-și părăsesc casa părintească
Tinerii din România nu mai pot fi independenți. Motivele pentru care nu-și părăsesc casa părintească
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Cu cât se vinde o simplă OMLETĂ la o terasă din Eforie Nord, acum, în iunie 2023
Cu cât se vinde o simplă OMLETĂ la o terasă din Eforie Nord, acum, în...
Confesiunea pe care Andreea Antonescu i-a făcut-o fostului soț, când s-a cuplat cu Victor Vrînceanu
Confesiunea pe care Andreea Antonescu i-a făcut-o fostului soț, când s-a cuplat cu Victor Vrînceanu
Localitatea din România în care poți cumpăra o casă cu doar 5000 de euro. Este mobilată și utilată
Localitatea din România în care poți cumpăra o casă cu doar 5000 de euro. Este...
Lidl: 3 produse Parkside pentru cei care vor să învețe o îndeletnicire extrem de utilă
Lidl: 3 produse Parkside pentru cei care vor să învețe o îndeletnicire extrem de utilă
Cristi Borcea renunţă la dragostea vieţii lui! A anunţat decizia radicală
Cristi Borcea renunţă la dragostea vieţii lui! A anunţat decizia radicală
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii. Ce trebuie să știe românii
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor