Avem același nume și începem în aceeași zi. Una e mult mai brează decât cealaltă

Publicat: 20/08/2020 | 09:55
Avem același nume și începem în aceeași zi. Una e mult mai brează decât cealaltă

Măcar la nume să ne potrivim cu alții dacă la fotbal nu ne luăm după ei. Ligue 1 și Liga 1. Încep ambele. Ligue 1 nu am mai văzut de la lockdown până acum. A înghețat totul, s-au tras linii și în Ligue 1, și în Ligue 2 și s-au aplicat regulile retrogradării/promovării fără baraje. 

Liga 1 am mai văzut câte ceva. Pe sărite, că așa s-a jucat. Ba s-a mai COVID-at unul, ba altul. Iar campionatul, după lungi discuții, s-a încehiat cu aceeași campioană, a treia oară la rând. Dinamo a scăpat cu un pic de ajutor din oficiu și uite că avem un nou campionat, mai bogat. 

Mai bogat cu două echipe. Chindia a rămas în Liga 1 după un baraj câștigat ușor cu Mioveni. UTA și FC Argeș au venit ca prințesele, pe locurile de onoare, fără baraj. Mari schimbări nu sunt în prima noastră ligă. Dinamo are conducere străină și cam asta e. 

Dincolo însă, la francezi, treaba stă cu totul altfel. Am văzut un PSG și un Lyon care promit luptă mare, două echipe de faze finale în UCL. Chapeau bas! Franța are două formații noi după ce a înghețat fotbalul din cauza pandemiei. Lens și Lorient. Au plecat în Ligue 2 Toulouse si Amiens. Sunt 20 de echipe puternice, două dintre ele se duc direct în grupele UCL, iar a treia în calificări. În prima etapă din Franța avem deja două meciuri clasice cu cote bune la Fortuna, Bordeaux-Nantes și Lille-Renes.

Din Liga 1, pentru meciurile europene din 2021-2022, campioana are calificări pentru grupele UCL, locurile 2 și 3 merg în calificările UEL, iar câștigătoarea Cupei României are și ea șansa să prindă grupele UEL. Probabil că va fi ultimul campionat care ne mai dă dreptul la calificări în marile UCL și UEL. Pe urmă vom avea treabă prin Conference League, un fel de Intertoto. Hai să nu ne gândim la ce-i mai rău și să vedem lucrurile bune. Sunt 16 echipe, 1 obiectiv mare și multe meciuri pentru români. Vrem pase rapide și precise, driblinguri scurte și goluri multe. Ca-n fotblaul mare. 

În prima etapă, suntem cu ochii mari pe Viitorul-UTA și pe Astra-FCSB, meciuri cu cote nebune la Fortuna. 

Hai, România, Hai Liga 1!