remus tiplea

Un fotograf român va reprezenta ţara noastră la cel mai faimos concurs mondial de artă fotografică. Remus Ţiplea este celebru în străinătate pentru fotoreportajele sale din păturile sărace ale ţării.

 

Fotograful Remus Ţiplea a fost selectat pe lista scurtă a Sony World Photography Awards 2016, cea mai mare competiţie de fotografie din lume, aceasta fiind cea mai mare performanţă pe care negreşteanul a înregistrat-o până acum. Fotografiile sale din seria ”Ciurdarii satului” au fost selectate la categoria ”Daily life”, alături de pozele altor şase fotografi din întreaga lume. Este o serie de 10 fotografii care surprind povestea lui Gusti şi Frăguţa, ciurdarii cartierului Tur din oraşul Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare, arată voceatransilvaniei.ro.

Lucraile lui RemusTiplea ne reprezinta la Londra
Lucraile lui RemusTiplea ne reprezinta la Londra

Pe lângă Remus Ţiplea, din România au mai intrat în finală, pe alte categorii, Laurian Ghinitoiu, Oana Stoian şi Amnon Gutman.

”Ciurdarii” din Tur ajung la Londra

”În mai multe localităţi din România, o ţară membră a UE, există o categorie specială de oameni, care sunt angajaţi de unele comunităţi să aibă grijă de vacile lor. Aceaştia se numesc „ciurdarii” satelor. Gusti şi Frăguţa sunt ţigani, părinţii a 8 copii, şi sunt ciurdarii cartierului Tur al oraşului Negreşti-Oaş. Am urmărit timp de cinci ani această familie, sunt ţiganii cinstiţi, harnici, au grijă de animale din aprilie şi până în decembrie. Trăiesc într-un cort la marginea oraşului, tot timpul cât au grijă de ciurdă. Iau vacile dimineaţa şi le duc înapoi sătenilor seara, sătule şi pline de lapte. Pe lângă cei 8 copii care şi ei ajuta la îngrijirea animalelor, Gusti şi Frăguţa au întotdeauna oaspeţi care vin şi petrec vara cu ei în cortul de la marginea oraşului”, aşa şi-a descris Remus Ţiplea personajele, iar povestea şi fotografiile au cucerit juriul de la Sony.

Concurează cu peste 230.000 de fotografii

Remus Ţiplea a declarat a fost extrem de emoţionat când a primit vestea.
”Nominalizarea mea pe lista scurtă a Sony World Photography este cea mai importantă recunoaştere pe care am primit-o până acum. Sunt fericit că fotografiile din proiectul ”Ciurdarii satului” au fost apreciate la nivel internaţional. Am muncit foarte mult la această serie şi pot să spun după atâta timp că m-am ataşat cumva de protagonişti, oameni simpli, harnici şi calzi. Când am primit vestea că am fost selectat pe lista scurtă, m-au încercat cele mai mari emoţii pe care le-am avut vreodată”, a declarat Remus Ţiplea.

Fotografiile lui Remus se concentreaza pe anumite teme
Fotografiile lui Remus se concentreaza pe anumite teme

Performanţa lui Remus Ţiplea este cu atât mai importantă cu cât în competiţie au fost înscrise în total 230.103 fotografii realizate de 270 de fotografi profesionişti sau amatori din 186 de ţări.
Fotografiile câştigătoare vor fi prezentate în expoziţia „Sony World Photography Awards 2016″ de la Somerset House, Londra, între 22 aprilie şi 8 mai, şi vor fi publicate în catalogul „Sony World Photography Awards 2016″.
Ajuns la cea de-a noua ediţie, concursul patronat de compania Sony prezintă cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii. Sony World Photography Awards se adresează tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuţi la nivel global până la tineri talentaţi.

(Gabriel Niculescu)

Citeste despre:alex tiplea, concurs fotografie, sony world photography awards 2016


Share On Facebook