Bani – 8 mituri pe care trebuie să încetăm să le mai credem

Autor: A.N.
Publicat: 18/10/2019 | 18:11

Din păcate, unul dintre principalii factori care ne împiedică pe majoritatea dintre noi să luăm decizii monetare înțelepte este falsa opinie pe care o avem despre bani. De fapt, există o mulțime de mituri sau așa-zise sfaturi financiare, care ne vor influența într-un mod negativ venitul net, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

În acest articol ne-am gândit să adunăm 8 dintre cele mai des întâlnite mituri despre bani. Dacă le ignorăm sau, din contră, acționăm împotriva lor, vom putea avea un mai bun control în ceea ce privește finanțele personale.

1. Dacă stai în chirie este ca și cum ai arunca bani pe fereastră

Adesea vei auzi persoane din jurul tău care îți spun acest „sfat”. Ei bine, consideri că banii pe care îi dai pe mâncare sunt tot aruncați pe geam? Dar ce spui de sumele pe care le cheltuiești pentru a-ți achiziționa abonamente la mijloacele de transport în comun sau pe combustibil?

Toate aceste cheltuieli sunt unele pe care va trebui să le facem în mod regulat și care, da, la o primă vedere, ar putea părea că nu au nicio valoare de durată. Însă ele sunt necesare pentru a ne putea continua traiul de zi cu zi. Așa cum nu putem exista fără să ne deplasăm sau să mâncăm, același lucru putem spune și despre chirie.

Chiar dacă ne decidem să ne cumpărăm o locuință și pentru aceasta tot va trebui să aruncăm cu bani pe fereastră. Vom avea de plătit impozit la stat, fondul de rulment, cheltuieli cu renovarea sau cu micile reparații în apartament etc.

Ca să nu mai vorbim de ratele la bancă. Mare parte a locuințelor din ziua de astăzi sunt achiziționate apelând la credite ipotecare. Iar prin astfel de instrumente financiare vom pierde o mulțime de bani. Primii cinci ani dintr-un împrumut nu vom plăti altceva decât dobânda cu care va veni creditul.

Haide să luăm următorul exemplu: un credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani, cu o dobândă anuală de 7 %. Pentru primele 60 rate, vom fi plătit în jur de 100.000 lei, din care 85.000 lei ar reprezenta numai dobânda băncii, deci ar putea fi considerați drept „aruncați pe geam”, nu?

2. Primești ceea ce plătești

Cu toate că la noi în țară este foarte la modă expresia „articolele mai scumpe sunt și mai bune”, de cele mai multe ori lucrul acesta pur și simplu nu este adevărat. Haide să prezentăm câteva exemple:

Medicamentele cu nume generic vor funcționa la fel de bine precum cele ce sunt fabricate de producători de renume, dar vor costa chiar și cu 50 % mai puțin. Este și normal, din moment ce substanța activă este identică, dar diferența de preț este dată de costurile de publicitate ale brand-ului respectiv.

Este drept că se poate să existe o anumită corelare între prețul unui produs și calitatea acestuia. O ciocolată de 10 lei, aproape sigur va fi mai bună față de una de 3 lei. Însă un baton de 20 lei se poate să nu fie neapărat mai gustos față de cel de 10.

Atunci când determinăm valoarea unui produs este bine să privim puțin dincolo de preț. Haide să examinăm anumiți parametrii ce ar putea stabili costul real al unui bun, cum ar fi:

  • Cantitate de substanță activă din pastile, de cacao din ciocolată, de zmeură dintr-o prăjitură;
  • Garanția cu care vine produsul – o țiglă cu un preț de achiziție mai mic, dar cu o garanție de 30 ani sigur va fi mai bună decât una mai scumpă, dar care vine cu perioadă de garanție mai redusă;
  • Valoarea unei case poate fi ușor estimată comparând cu prețul zonei; doar pentru faptul că are un var nou dat pe pereți, asta nu înseamnă că trebuie să plătești cu 20.000 Euro mai mult decât prețul real al imobilului etc.

3. Nu am suficienți bani pentru a putea investi

Este drept că există câteva firme de brokeraj care nu îți vor permite să îți deschizi cont și să începi să tranzacționezi dacă nu dispui de anumite sume minime. Totodată, deschiderea unei afaceri se poate să te coste câteva zeci de mii de Euro, bani pe care probabil nu îi ai.

Dar în ziua de astăzi există o mulțime de variante de investiții, pentru care nu ai nevoie de bani mulți:

  • Titluri de stat puse la dispoziție de Ministerul de Finanțe, ce vin cu randamente de 3.5, 4 și 4.5 % pe an și care pot fi achiziționate cu prețuri începând de la 1 leu;
  • Printr-un cont Metal de la Revolut vei avea acces la acțiunile celor mai importante 300 de companii listate la Bursa de la New York și vei putea achiziționa doar mici fracții ale acțiunilor respective, cu prețuri pornind de la 1 Dolar;
  • Depozite bancare, ce pot veni cu dobânzi de până la 4 % pe an;
  • Site-uri dedicate împrumuturilor peer-2-peer, ce „garantează” randamente de peste 7 % pe an etc.

4. A deține o locuință este cea mai sigură investiție

La fel ca orice altă investiție și deținerea unei locuințe prezintă riscul de a scădea în valoarea de-a lungul timpului. În vreme ce există statistici care arată că piața imobiliară se apreciază în medie undeva între rata de inflație și 5 % (sau poate chiar mai bine) pe an, nu toate locuințele vor avea acest trend ascendent.

Ba chiar există momente în piață când valoarea imobiliarelor va scădea drastic – vezi ce s-a întâmplat cu prețul apartamentelor imediat după criza din 2008.

În aceste situații, singura cale prin care vom putea realiza un profit este să așteptăm să crească din nou valoarea imobilului, lucru care nu știm sigur dacă și când se va întâmpla.

Iar dacă din diverse motive suntem nevoiți să vindem până când prețul zonei revine la valoarea la care era în momentul în care am cumpărat – trebuie să ne mutăm din oraș, nu ne mai putem permite să întreținem locuința, divorțăm etc –, ne vom trezi că am înregistrat o pierdere și nu profităm în urma tranzacției imobiliare.

5. Sunt tânăr, nu este nevoie să mă gândesc la economii

Din păcate, acest „sfat” este tot mai des întâlnit în țara noastră. Din moment ce trăim niște vremuri în care consumul este la maxime istorice, este și lesne de înțeles de ce tinerii sunt îndemnați să lase pe altă dată gândurile despre economii sau pensii și să se axeze pe achiziționarea cât mai multor produse.

Dar această abordare este una extrem de dezavantajoasă din punct de vedere financiar. Cu cât începem să strângem bani mai devreme, cu atât ne vom putea retrage mai tineri din câmpul muncii.

Iar cu cât creștem în vârstă, cu atât suntem nevoiți să plătim mai mult (chirii, rate, întreținerea unui copil etc.), astfel că ne va fi mai greu să ne mărim economiile. Așadar, vârsta perfectă pentru a începe să punem bani deoparte este adolescența.

6. Nu câștig suficient de mulți bani pentru a putea economisii

Nu negăm faptul că pot exista situații în care familii întregi se bazează pe un singur salariu și efectiv trăiesc de pe o zi pe alta, astfel că literalmente nu au cum să pună bani deoparte. Dar cazurile de genul acesta sunt destul de rare, nu doar în străinătate, ci chiar și în țara noastră, în special în zonele urbane.

Așadar, de ce tot mai multe persoane se plâng de faptul că nu câștigă suficient de mulți bani încât să poată economisii?

În primul rând, pentru că nu se plătesc întâi pe ei înșiși. Mulți se gândesc să își achite prima dată toate dările către stat, întreținere etc., apoi să facă aprovizionarea, eventual să își cumpere și un tricou nou, după care, la final de lună, dacă mai rămân bani, să economisească.

Ei bine, de cele mai multe ori, în astfel de cazuri, la finalul intervalului suma rămasă în cont va fi egală cu zero sau va avea o valoare extrem de mică.

Astfel că pentru a ne mări economiile ar fi bine să încercăm următoarea abordare: fix în ziua în care primim salariul, să virăm într-un cont de economii 10 -15 % din banii încasați. Apoi ne vedem în continuare de tabieturile lunare. Cum nu putem cheltui bani pe care nu îi avem, vom fi nevoiți să facem anumite adaptări. Însă cu siguranță vom supraviețui, iar sumele strânse se vor tot mări de la o lună la alta.

7. Investește în aur, este extrem de sigur

De multe ori, atunci când economia stagnează sau înregistrează un regres, suntem îndemnați să investim în aur. Pesemne acest bun este unul sigur, care nu se devalorizează și de care ne vom putea folosi pentru a ne mări finanțele.

Realitatea este însă puțin mai diferită. Este drept să fluctuațiile aurului nu sunt nici pe departe la fel de mari ca în cazul acțiunilor, dar și valoarea acestui metal prețios poate scădea destul de mult și, inevitabil, este stabilită de piață.

O și mai mare greșeală pe care o facem este să „investim” în bijuterii, crezând că, de fapt, achiziționăm aur. Dar atunci când cumpărăm o brățară, un lănțișor sau un inel, parte din prețul plătit reprezintă și manopera lucrării piesei în sine.

Astfel că niciodată astfel de obiecte prețioase nu vor ajunge să aducă profituri. Ci din contră, reprezintă niște costuri care, de cele mai multe ori, nu se justifică.

8. Partenerul tău se ocupă de bani, deci tu nu trebuie să îți faci griji

Această abordare este extrem de greșită. Ca o paranteză, rata divorțurilor în țara noastră depășește 25 %, iar mare parte a acestor separări au loc din cauza certurilor generate de lipsa banilor.

În realitate, niciunul dintre noi nu ar trebui să lăsăm nici un aspect important al vieții noastre în mâinile persoanei iubite. Indiferent cât de multă încredere avem unul în altul sau cât de tare ținem la sufletul pereche, inevitabil oamenii fac greșeli.

Iar atunci când ne punem toată încrederea (și toate finanțele) într-o persoană iar aceasta face o greșeală, vom ajunge să urâm individul în cauză și, inevitabil, să ne distanțăm de el.

Deciziile financiare trebuie întotdeauna luate în cuplu, iar în caz de eșec, acesta trebuie asumat de ambele părți implicate. Nicidecum nu este corect să spunem „Tu ai fost cel care a decis să facem asta, eu nu voiam; este vina ta”.

Concluzii

Au fost adunate în acest articol 8 dintre cele mai des întâlnite mituri despre bani, care ne influențează într-un mod negativ finanțele proprii. Sperăm că v-a făcut plăcere să le citiți și că am reușit să oferim câteva sfaturi utile celor ce doresc să deprindă niște obiceiuri monetare sănătoase.

 

Citește și...