Alimentele probiotice au numeroase beneficii, iar chefirul nu face excepţie: întăreşte imunitatea, asigură dezvoltarea sănătoasă a oaselor, ajută digestia, combate alergiile şi păstrează sănătatea pielii. (CITEŞTE ŞI: Ce se întâmplă în corpul tău atunci când bei chefir?)
Chefirul (cunoscut şi sub numele de kefir) este un produs lactat din lapte fermentat, originar din zona Caucazului. Este preparat prin introducerea granulelor de chefir (amestec de drojdii şi bacterii) în lapte de vacă, capră sau oaie. Chefirul tradiţional este fermentat la temperatura camerei, de obicei fiind lăsat peste noapte. Datorită fermentării lactozei rezultă o băutură acrişoară, carbogazoasă şi uşor alcoolică, având o consistenţă asemănătoare iaurtului diluat. (VEZI AICI: Beneficiile ardeiului iute. Poate opri un atac de cord în 30 de secunde şi vindecă bolile de stomac!)
Printre beneficiile chefirului: previne mutaţiile genetice şi are proprietăţi antioxidante. El conţine numeroşi compuşi şi nutrienţi, printre care acid folic şi complexul de vitamine B. O bacterie specială pe care o conţine, Lactobacillus Kefiri, ajută organismul să lupte împotriva salmonellei, dar a E-coli.
Consumul constant de chefir ajută şi la prevenirea osteoporozei, prin conţinutul ridicat de calciu, care este esenţial pentru oase. Chefirul conţine şi vitamina K2, a cărei importanţă în sănătatea oaselor a fost dovedită prin studii de specialitate. Probioticele din chefir ajută şi la absorbţia de nutrienţi.
Chefirul este considerat şi o armă importantă care împiedică multiplicarea celulelor canceroase. Compuşii descoperiţi în această băutură probiotică pot determina, de pildă, celulele canceroase din stomac să se autodistrugă, susţin specialiştii.
Chefirul este cunoscut şi ca un mijloc de luptă împotriva bolilor gastrointestinale, cum este sindromul colonului iritabil, boala Crohn şi ulcerul. Consumul de chefir este benefic şi atunci când luaţi antibiotice. Compuşii săi probiotici refac flora intestinală şi combat agenţii patogeni. Chefirul ajută şi în caz de diaree sau alte efecte secundare gastrointestinale, rezultate în urma consumului de medicamente. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile apei alcaline. De la sănătatea pielii la buna funcţionare a sistemului digestiv)
Numeroase forme de alergie şi astm sunt legate de afecţiuni inflamatorii, iar studii asupra şoarecilor au arătat că numărul de celule care distrug plămânii şi căile aeriene poate fi redus prin consumul de chefir. (VEZI ŞI: Top 10 alimente care îţi ţin de foame!)