biserica

Pe data de 10 ianuarie, ortodocşii îl prăznuiesc pe Sfântul Antipa de la Calapodeşti. Deşi român, Sf. Antipa de la Calapodeşti este mai puţin cunoscut la noi, dar foarte cinstit de ruşi şi de greci.

 

Ruşii îl cinstesc drept "sfânt cuvios", iar grecii îl cinstesc drept "sfânt athonit", că unul ce s-a distins între călugării de la Sfântul Munte. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în urmă şedinţelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.
Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, din judeţul Bacău. A intrat în monahism la Mănăstirea Calapodeşti, la vârstă de 20 de ani. După doi ani a plecat la Muntele Athos şi s-a stabilit la schitul românesc Lacu. În rânduiala aspră de la Schitul Lacu şi-a petrecut 15 ani, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. Aici a stat patru ani, iar în această perioada a fost călugărit cu numele de Antipa şi hirotonit diacon.

biserica
În anul 1860, s-a reîntors în Moldova şi a vieţuit prin mănăstirile din apropierea Iaşului. Din anul 1865 se nevoieşte în Mănăstirea Valaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga. Iubind fericită linişte şi înstrăinare, Cuviosul Antipa s-a aşezat la această mănăstire în anul 1865, unde a trăit încă 17 ani în frica Domnului. Datorită sfaturilor duhovniceşti, în această perioada a fost hirotonit preot.
Cuviosul Antipa Athonitul trece la cele veşnice la 10 ianuarie 1882. A fost înmormântat în gropnita Mănăstirii Valaam.
Canonizarea şi trecerea în rândul sfinţilor a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906. El este cinstit mai ales în mănăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr athonit român trecut în rândul sfinţilor şi numărat printre cei din urmă cuviosi părinţi ai Athosului.
 

Citeste despre:calendar crestin ortodox 2015


Share On Facebook