Cand se recomanda tratamentul cu branca ursului si in ce conditii?

Autor: A.N.
Publicat: 29/01/2020 | 17:18
Cand se recomanda tratamentul cu branca ursului si in ce conditii?

Branca ursului este o planta cu proprietati medicinale foarte cunoscuta in medicina alternativa pentru efectele sale benefice in tratamentul diferitelor afectiuni. Ea se gaseste in Europa, in padurile luminoase si prefera solul din zonele deluroase, unde creste inalta daca are umiditate. Numele de branca ursului vine de la asemanarea frunzelor cu laba marelui mamifer carpatin, iar inflorescentele sunt usor de recunoscut dupa buchetelele lor mici si albe.

La fel ca alte plante din familia umbelliferae si branca ursului are un miros specific, usor intepator, care se poate recunoaste de la distanta. Atat in medicina populara cat si in cea alternativa branca ursului se recomanda pentru tratarea bolilor hormonale, tulburarilor de comportament si ca tratament impotriva laringitelor si bronsitelor.

Metode de administrare a tratamentelor pe baza de branca ursului

In Romania branca ursului se gaseste in magazinele de specialitate precum vitacaps.ro comercializata sub forma de ceai sau tinctura produsa de branduri cu renume in domeniul tratamentelor naturiste. Pentru tratarea infertilitatii de exemplu, atat la barbati cat si la femei se recomanda tratamentele sub forma de tinctura administrate la recomandarea unui specialist.

Consumata conform indicatiilor, tinctura pe baza de branca ursului regleaza activitatea organelor genitale, vindeca impotenta la barbati prin imbunatatirea circulatiei sangvine si le ajuta pe femei sa ramana mai usor insarcinate. Tinctura recomandata pentru reglarea problemelor sexuale se obtine in general din inflorescente si coditele acestora, dar poate fi fabricata si din radacina.

In cazul copiilor si adolescentilor, branca ursului se recomanda ca un sedativ natural care ajuta la calmarea sistemului nervos. Ea nu lipseste organismul de energie, dar induce o stare de pace si calm extrem de benefica pentru copii cu tulburari de comportament sau chiar pentru bolnavii de epilepsie.

In bronsite si laringite tratamentul cu branca ursului are un efect expectorant. Ceaiul ajuta la eliminarea secretiilor acumulate in exces pe caile respiratorii si are si un efect antibiotic prin lupta sa cu bacteriile. Frunzele de branca ursului actioneaza ca un tonic natural si au un efect calmant impotriva durerilor de gat atunci cand sunt folosite pentru infuzii.

S-au descoperit nenumarate beneficii ale tratamentelor cu branca ursului si impotriva Parkinsonului, o boala ce in prezent nu poate fi vindecata complet, dar se poate ameliora ca simptome. De asemenea, branca ursului ajuta si in scleroza multipla, paralizii sau pareze.

La nivelul rinichilor branca ursului poate fi administrata pentru prevenirea infectiilor urinare. Ea curata tractul urinar si elimina microorganismele prin efectele sale antibiotice, dar ajuta organismul sa combata si singur infectiile actionand ca un imunostimulator.

In bolile digestive, in special in cazul celor care provoaca diaree si balonare, branca ursului este recomanda pentru a distruge virusurile care cauzeaza afectiunea. In plus, uleiurile pe care le contine au efect antispastic, calmand durerile. Branca ursului este buna si pentru stimularea secretiei sucurilor gastrice. Semintele acestei plante ajuta la cresterea mobilitatii tubului digestiv si imbunatatesc pofta de mancare. Ca multe alte plante din familia umbelliferae, infuzia de branca ursului are efecte pozitive in tratamentul indigestiei si crampelor de la nivelul stomacului.

In ce conditii nu se recomanda administrarea suplimentelor alimentare si tratamentelor pe baza de branca ursului?

Ca orice alt tratament, branca ursului nu trebuie administrata decat la recomandarea unui specialist deoarece poate avea efecte adverse, mai greu de tratat decat de prevenit. In plus, exista si cateva categorii de persoane care nu ar trebui sa consume suplimente naturale si orice alte produse care pot intra in contradictie cu conditia lor de sanatate. Astfel, branca ursului nu se recomanda femeilor gravide sau persoanelor cu hipotensiune arteriala. De asemenea, datorita actiunii fotosensibilizante a plantei, dupa tratamentul cu branca ursului se interzice expunerea de lunga durata la soare.

Tincturile pe baza de alcool nu se recomanda bolnavilor de hepatite virale sau bolnavilor care sufera de ciroza hepatica. De asemenea, cu toate ca este un tratament naturist, tratamentele cu branca ursului nu trebuie incepute de cei care au suferit sau sufera de orice forma de cancer inainte de a se adresa unui specialist.

Fibromul uterin, hipertrofia benigna de prostata, sau intoleranta la componentele tratamentelor naturale pe baza de branca ursului sunt de asemenea alte trei afectiuni in cazul carora nu se recomanda administrarea tratamentului.

Citește și...