librarie

Pana si cartile se fura din librarii, iar in topul autorilor “furati” conduce scriitorul Mircea Cartarescu. Mai “dispar” de la raft carti de specialitate, de drept sau de medicina!

 

Mircea Cartarescu si Lucian Boia sunt cei mai apreciati scriitori romani de catre hotii de carti. Cele mai noi romane ale lor sunt pe primele doua pozitii intr-un clasament facut chiar de librari. Motivele pentru care oamenii ies din librarii cu carti pe care nu le-au platit difera - unii o fac pentru ca n-ar avea bani sa le cumpere, altii pentru ca vor sa faca bani de pe urma volumelor furate de pe rafturi.

 

mircea cartarescu

Topul celor mai furate carti ale anului abia incheiat este deschis de cel mai recent roman al lui Mircea Cartarescu, "Solenoid". Este urmat de "Cum s-a romanizat Romania", a lui Lucian Boia, cel mai "furat" autor din ultimii ani, de altfel.
Lor li se adauga titluri de succes in toata lumea, destinate mai ales tinerilor.
„Sunt niste carti iubite de adolescenti. A fost si filmul acum, ultima parte, "Revolta", si probabil a fost tentatie asupra lor. Pe locul doi se afla "Eleganta Ariciului", un bestseller international, pe locul trei este "Distanta intre noi", este o carte mai recenta, a fost mediatizata, a fost premiata autoarea de catre presedintele Obama”, spune Mariana Filip, librar Nemira, citat de Digi 24.

mircea cartarescu

 

Scapa de codul de bare

Librarii s-au lamurit cum actioneaza hotii de carti. Daca sunt mai multi, unii dezlipesc etichetele cu codul de bare, iar altii le ascund in geanta sau rucsac.
„Sistemul video din interiorul librariei, dar si vigilenta librarilor au un cuvant de spus aici, ar mai fi si alte sisteme pe care nu am vrea sa le divulgam. Sunt persoane care iau un teanc de carti, incearca sa desfaca dispozitivele antifurt ale cartilor, am vazut o astfel de persoana si am invitat-o respectuos sa paraseasca libraria”, spune Dana Grigore, librar Humanitas.
 

Unii dintre hotii prinsi spun ca isi doreau sa citeasca un volum anume, dar nu-si permiteau sa il cumpere. Altii, insa, aveau alte motive.
Printre volumele care constituie minusuri de inventar sunt si cartile de medicina si de drept pe care hotii le vand mai departe studentilor. O astfel de carte poate ajunge si pana la 300 de lei.
Pe Internet, asemenea carti nou-noute se vand foarte repede, fiindca preturile sunt chiar si la jumatate fata de cel din librarii. Iar hotul neprins e negustor cinstit.

(Gabriel Niculescu)

Citeste despre:carti, carti furate, ce carti se fura, topul volumelor furate


Share On Facebook