Lui Sigmund Freud ii datoram prima tentativa de clasificare a orgasmelor: clitoridian si vaginal. Dupa cum ii spune si numele, orgasmul clitoridian apare prin stimularea clitorisului. Intrucat nu este la fel de intens precum cel vaginal, acesta este de obicei atribuit persoanelor care nu au atins inca maturitatea sexuala. Se ajunge la orgasmul vaginal prin penetrarea si mai ales prin stimularea punctului G. Acest tip de climax este mai lung si mult mai profund, fiind "rezervat" celor care-si cunosc deja zonele erogene si, mai ales, cele mai bune pozitii in care le pot stimula.
Mai nou, sexologia moderna nu mai catalogheaza orgasmele dupa senzatiile resimtite, ci dupa modul in care sunt induse. Intrucat anatomia feminina este extrem de diferita, specialistii au identificat multiple variante de climax. Exista sapte tipuri de orgasm si, cu putina pricepere si experienta, le poti avea pe toate.
Orgasmul prin presiune: te poti bucura de acest tip de climax in orice moment al zilei, chiar fara a intretine relatii sexuale. Acest tip de placere se poate obtine prin autostimularea prin presiune: cand iti tii picioarele foarte stranse, cand te lipesti sau te freci de o suprafata dura.
Orgasmul prin tensiune: se atinge prin stimularea directa, repetata si intensa a organelor sexuale. La atingerea climaxului participa intregul organismul, ceea ce se manifesta prin muschii incordati si un ritm de respiratie alerta. Acesta este cel mai frecvent tip de climax.
Orgasmul relaxat – rezulta dintr-o stimulare sexuala profunda si bine gradata. Acest tip de climax este pentru cunoscatori, intrucat trebuie sa ajungi la un echilibru intre contractiile musculare si relaxarea intregului corp. Exercitiile Kegel („fitness” pentru muschii vaginali) si o foarte buna cunoastere a partenerului iti vor scurta calea spre placere.
Orgasmul combinat – consta intr-un amestec de senzatii resimtite din stimularea clitoridiana din timpul penetrarii, contractiile muschilor vaginali, incordarea pelvisului si respiratia neregulata.
Orgasmul multiplu – se refera la faptul ca atat femeile, cat si barbatii pot atinge punctul culminant de mai multe ori, daca este vorba de un nivel de excitatie considerabil.
Orgasmul punctului G – se atinge prin stimularea punctului G. Acesta este de marimea unui bob de mazare, fiind esential pentru atingerea climaxului intrucat se umfla atunci cand este stimulat. Punctul G este localizat in interiorul vaginului.
Orgasmul „intelectual” – ultimul, dar nu cel din urma. Sa nu uitam ca organul sexual cel mai important ramane creierul, locul de unde pornesc toate senzatiile. Acest tip de climax se bazeaza pe fantezii sexuale puternice.Flora Marin