Cele mai populare cadouri pe care le fac românii de sărbători

Publicat: 15/12/2018 | 13:14

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai comune și iubite cadouri în țara noastră? Poate nu știai, însă fiecare popor are tendința de a dărui anumite obiecte, dar și de a face cumpărăturile după un tipar propriu. De la clasicele cadouri pentru colaboratori și colegi, precum cutiile de cafea sau ciocolata și coșurile cu bunătăți, până la cadourile indviduale pentru membrii familiei, află în continuare cum, ce și de unde cumpără românii.

Când și de unde își fac românii cumpărăturile pentru Crăciun?

Studiile arată că 11% dintre locuitorii țării noastre sunt prevăzători și caută daruri încă din octombrie, astfel încât să evite lipsa timpului și aglomerația din ultimul moment. Mulți din aceștia își fac cumpărăturile în perioade cu promoții, precum Black Friday, când știu că vor găsi produsele dorite la prețuri mai mici decât în restul anului.

În ceea ce privește modul de cumpărare, tot mai mulți români se orientează către zona de online, din motive ușor de înțeles: produsele sunt mai simplu de găsit, fără ore întregi pierdute prin magazine, promoțiile magazinelor pot fi comparate prin câteva clickuri, iar cumpărăturile ajung direct la ușă prin serviciul de curierat. În afară de internet, alte variante foarte populare sunt mallurile și târgurile speciale de Crăciun.

Cum aleg românii cadourile

Aici există din start două variante, prima fiind cea mai ușoară, dar și cea mai puțin surprinzătoare pentru cel care primește darul: prin întrebări mai mult sau mai puțin directe, care scad considerabil riscul unui eșec. Cei care aleg să cumpere bazându-se pe propria inspirație merg pe o anumită categorie de produse, în funcție de persoană și de preferințele generale ale acesteia, dar de multe ori vânează și promoțiile, când pot găsi obiecte pe care poate că nu le puseseră initial pe listă, însă reducerea considerabilă determină achiziția.

Ce preferă să dăruiască românii 

Totul ține în primul rând de sex, vârstă și grad de rudenie: de exemplu, pentru un copil sau un adolescent, Moșul va aduce în primul rând jucării, în această categorie intrând atât cele adresate copiilor de vârstă mică, cât și jocurile video apreciate de cei mai mărișori. Pe lângă acestea, cadoul va fi completat cu dulciuri, fructe și îmbrăcăminte.

Iată care sunt cele mai căutate produse în piața de cadouri din România, în ordinea popularității: haine, cosmetice, jucării, decorațiuni interioare, articole pentru bricolaj și echipamente casnice, ceasuri de branduri cunoscute, bijuterii din metale prețioase sau handmade, accesorii de modă, telefoane de tip smartphone, tablete și accesorii, cărți, filme și muzică, pantofi, electronice pentru casă, electrocasnice, obiecte de uz casnic, produse IT precum laptopurile sau variante performante de mouse și tastatură, dar și echipamente sportive.

Magazine precum Altex îți pun la dispoziție online și offline oferte tentante la aproape toate produsele din categoriile de mai sus, astfel încât să îți faci mai simplu cumpărăturile, alegând un singur comerciant.

De asemenea, în ultimii ani au intrat pe piață și darurile sub formă de voucher sau experiențe. Prima variantă presupune un voucher de orice valoare dorită de client, cumpărat de la un magazin în care cel ce primește cadoul poate merge oricând să își cumpere produsele preferate, având de obicei la dispoziție o perioadă generoasă de timp pentru a face achiziția. Foarte multe magazine au un astfel de sistem, ceea ce face ca gama din care poți alege să fie una foarte largă: haine, încălțăminte, accesorii, cosmetice, dar și electronice sau electrocasnice. Cadoul sub formă de experiență reprezintă o activitate plăcută, relaxantă sau plină de aventură, care reprezintă de cele mai multe ori un dar original și binevenit: bilete de avion spre o destinație europeană, vouchere la masaj sau la spa, sesiuni de zbor cu parapanta, cine surpriză în restaurante tematice, bilete la teatru, concerte sau alte spectacole și câte și mai câte. Important este ca în acest caz experiența să se adapteze la stilul celui care primește cadoul: nu are sens să cumperi bilete la fotbal pentru cineva care nu iubește activitățile sportive sau să dăruiești un zbor cu parapanta unei persoane care se teme de înălțime.

Așa cum se observă, piața cadourilor din România devine din ce în ce mai diversificată, pe măsură ce ofertele sunt și ele tot mai diverse și mai tentante. Dacă ai nevoie de o idee, aruncă un ochi si la aceste articole https://altex.ro/cadouri-craciun/pag/.

Sursa foto: shutterstock.com

Citește și...