Ketchup-ul este un aliment foarte iubit de români și folosit în diverse combinații. Acesta poate fi consumat fie pe pizza, în sandvișuri sau cu friptură. Totuși, puțini știu din ce este făcut, de fapt, produsul. Unii producători pun foarte puține roșii, deși ar trebui să fie ingredientul principal, potrivit analizei făcute de Dragoș Pătraru. Jurnalistul a studiat mai multe etichete și le-a transmis urmăritorilor săi concluzia.
Dragoș Pătraru este cunoscut pentru informațiile prețioase pe care le oferă în domeniul sănătății. Jurnalistul are o emisiune în care abordează diferite subiecte controversate. De această dată, el a ales să vorbească despre ketchup.
„Sunt zeci de mărci de ketchup în supermarket și nu ar fi dacă nu ar exista atâta cerere. Unele variante nu cred că au văzut vreodată roșii.”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
Dragoș Pătraru a realizat o nouă ediție a emisiunii Starea Sănătății, de această dată, vedeta fiind ketchup-ul. Jurnalistul a analizat etichetele a 10 tipuri de produse, ajungând la concluzia că multe dintre ele conțin zahăr în cantități mari.
Așadar, prezentatorul TV a precizat că nu este recomandat ca un copil să consume o cantitate atât de mare de zahăr într-o singură zi. Dragoș Pătraru a vrut să le atragă atenția părinților care folosesc acest aliment în preparatele celor mici.
„La 100 de grame de ketchup, avem până la 20 de grame de zahăr, sub diverse forme. Asta înseamnă enorm. Dacă un copil în ziua respectivă mănâncă porția asta de ketchup, care este de 5 ori mai mare decât doza recomandată de unul dintre producători, atunci el ar trebui să nu mai mănânce niciun fel de zahăr în ziua respectivă. Ei bine, asta nu se întâmplă pentru că un copil ia azi din toate alimentele procesate foarte mult zahăr.”, a adăugat jurnalistul.
Dragoș Pătraru a prezentat și rezultatele unui studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC). Reprezentanții organizației au 17 tipuri de ketchup din marile structuri comerciale, le-au analizat și au prezentat concluziile, din dorința de a atrage atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs.
„Cantitatea de zahăr per unitatea de vânzare variază între 12 linguriţe şi 26 de linguriţe. La 71% dintre produsele analizate s-a folosit zahăr. La 65% dintre produsele analizate s-au folosit conservanţi, iar la 53% dintre acestea s-au folosit câte 2 conservanţi. La 35% dintre produsele analizate s-a folosit aroma de tomate. La 24% dintre produsele analizate s-au folosit îndulcitori artificiali, respectiv sucraloza la 12% dintre produsele analizate şi acesulfam de potasiu la 12% dintre produsele analizate.”, se arată în studiul realizat de APC.
Vezi și: Mănânci salată de icre din comerț? Din ce este făcută, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru