bere

Multi dintre noi cumparam baxuri de bere cu 6 doze, insa putini stiu de ce “cartonul” nu are 7 cutii. Sau 5. Sau 10. Iar povestea este uimitoare si are aproape un secol vechime.

Totul inceput in Jacksonville, la sfarsitul anilor '30, acolo unde exista o fabrica de bere si unde s-a „nascut” baxul cu sase doze. Insa putini stiu cum s-a ajuns la acest lucru. Unii au spus, mai in gluma, mai in serios, ca baxul de bere a fost facut doar cu sase cutii pentru ca gospodinele sa-l poata transporta mai usor acasa, sau pentru ca cei care cumpara sa nu se stimta stanjeniti in fata vanzatorului daca „cartonul” avea mai multe beri. Explicatia este insa cu totul alta!


bere

La scurt timp dupa inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, majoritatea productiei de aluminiu, material din care erau confectionate cutiile de bere, a fost folosita pe front, iar Jax Brewery, cel care le inventase, nu a mai putut suporta costurile, asa ca s-a renuntat la acest ambalaj.

bere
Solutia: producatorul a facut 100.000 de saculete pe care a scris „Jax Beer”. Acestea aveau sase sticle ”6 sack” transformate in prezent in „6 pack”. Mai mult, in SUA 12 sticle inseamna o duzina, iar 6 jumatate, ultimul numar fiind cel al cutiilor de bere aflate intr-un bax.

 

B.G.

Citeste despre:bere bax 6 cutii, baxuri bere america


Share On Facebook