Cum a ajuns Di Stefano la Real Madrid

Publicat: 18/07/2020 | 21:59
Cum a ajuns Di Stefano la Real Madrid

O grevă a jucătorilor profesioniști din Argentina în 1949 l-a făcut pe Alfredo Di Stefano să plece în Columbia, la Millonarios Bogota.

Fotbaliștii de top solicitau salarii mai mari, iar când cluburile au apelat la jucători de la tineret, starurile au făcut pasul spre Columbia, unde opera o ligă pirat, nerecunoscută de FIFA. În aceste condiții, Di Stefano a câștigat cu Millonarios de trei ori titlul de campion și o Cupă a Columbiei.

Un eveniment de cotitură în cariera lui Alfredo di Stefano a avut loc în anul 1952. Atunci, Millonarios a fost invitată în Spania la turneul dedicat celei de a 50-a aniversări a clubului Real Madrid. Câștigătoarea trofeului a fost chiar echipa columbiană, care a învins-o cu 4-2 pe Real, iar Di Stefano a înscris două goluri. După joc, preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, a rostit istorica frază: ”Di Stefano trebuie luat cu orice preţ”.

În 1953, Alfredo di Stefano a venit împreună cu familia sa la Madrid. Dar cariera sa în Spania a început cu un incident juridic. În afară de Real, de fotbalistul argentinian era interesată şi FC Barcelona, care a şi transferat banii pentru el celor de la River Plate, clubul de care încă mai depindea formal Di Stefano. Doar că Realul a plătit pentru el clubului Millonarios. Drept consecinţă, FIFA i-a interzis să joace în Spania până ce Real şi Barcelona nu ajung la o înţelegere. În cele din urmă s-a găsit o soluţie: doi ani, Di Stefano trebuia să joace la Real, apoi doi ani la Barca.

În cele din urmă, catalanii au renunțat la Don Alfredo și ca urmare a unor presiuni asupra șefilor clubului cu doar câteva zile înaintea celebrului El Clasico, Real – Barca. Di Stefano a realizat un hattrick de senzație într-un meci câștigat clar de madrileni cu 5-0. Încă din primul sezon, Di Stefano a ieșit campion cu Realul, performanță repetată și anul următor. În 1956, Alfredo Di Stefano a primit cetăţenia spaniolă. Aceasta însemna că de acum înainte putea juca în echipa Spaniei. Debutul în naţională a avut loc la 30 ianuarie 1957 într-un meci de binefacere cu naţionala Olandei, fondurile colectate fiind destinate victimelor evenimentelor din Ungaria din 1956. Spaniolii au învins cu 5-1 şi Di Stefano a înscris trei goluri. Deși a avut 23 de reușite în 31 de partide pentru naționala iberică, Don Alfredo a avut și un mare regret, că nu a putut participa la niciun turneu final, de Campionat Mondial sau European.