Electrocasnicele vechi nu trebuie aruncate la gunoi, alături de celelalte deșeuri, ci trebuie duse într-un loc special. Produsele tale electronice vor trebui colectate și reciclate într-un centru special, deoarece sunt nocive și prezintă un pericol pentru mediu. Află unde le poți duce.
Nu toată lumea știe că, electrocasnicele pe care nu le mai folosești sunt compuse din mai multe substanțe ce pot dăuna mediului înconjurător. Acestea trebuie colectate și reciclate într-un mod diferit.
Poți scăpa de electronicele sau electrocasnicele tale simplu și rapid, nu te va costa nimic. Poți face schimb 1:1 pentru un produs nou cumpărat sau colectarea și reciclarea făcută în marile magazine. De asemenea, există o dată pe an și programul ”Rabla pentru electrocasnice”.
Electronicele și electrocasnicele vechi au efecte nocive de zece ori mai mari decât deșeurile menajere. 75% din componentele acestor aparate sunt reciclabile. Părți componente ale acestor aparate pot fi folosite la fabricarea altor electronice și electrocasnice, de aceea ele nu trebuie aruncate la gunoi pur și simplu.
O soluție simplă și eficientă e oferită de platforma Harta reciclării. Această platformă oferă prin geolocație punctele-cheie din București și din țară unde se pot preda electronicele și electrocasnicele vechi (DEEE). Platforma Harta Reciclării te ajută să înțelegi cum poți colecta deșeurile vechi și mai ales ce aparate nu se pot preda spre reciclare.
Sistemul național de colectare deșeuri electrocasnice prin e-deseu.ro
Platforma este disponibilă în 25 de locuri din țară: București, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Cluj-Napoca, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vrancea.
Unde reciclăm– Asociația Environ
Unde reciclăm este platforma dezvoltată de Asociația Environ, cu puncte de colectare la nivel național pentru deșeuri electrice și baterii uzate.
Respo oferă un fel de pubelă sau cutie specială pentru electronicele uzate, cutie pe care o poți comanda gratuit telefonic sau online. Odată primită poți folosi această cutie pentru a depozita corect echipamentele electrice de mici dimensiuni.
Patrula de Reciclare este o platformă națională de educație de mediu coordonată de Asociația Volens, în parteneriat cu Asociația RoRec. Platforma oferă servicii de colectarea a deșeurilor electrice mari și voluminoase de la domiciliu sau sedii de firme și instituții.
ECOTIC este o organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România și gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a aproximativ 700 de producători și importatori afiliați.
Această platformă este specializată în colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, dar și a hârtiei și cartonului. Colectarea se face în mod gratuit prin completarea unui formular sau dacă suni la numărul de telefon 0752.568.092, de luni până vineri între 9-18 sau sâmbătă între 10-14.
Retaileri
Altex este unul dintre marii retaileri electro-IT care colectează electrocasnicele vechi, în mod gratuit. Potrivit retailerului, colectarea are loc doar „dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat”. Astfel, dacă îți cumperi un electrocasnic nou de la Altex poți preda un echipamente vechi asemănător.
Dedeman colectează și el gratuit electrocasnicele vechi, dacă soliciți acest lucru. Astfel, Dedeman „asigură preluarea tuturor deşeurilor de echipamente electrice şi electronice provenite de la gospodăriile particulare, în mod gratuit, în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat”.
De asemenea, îți poți dona aparatele vechi. Dincolo de toate acestea mai ai posibilitatea să donezi electronicele și electrocasnicele vechi către organizații caritabile. Acestea le recondiționează și le donează ulterior unor categorii sociale defavorizate. Iată unde poți să donezi: Ateliere fără Frontiere (calculatoare, laptop-uri), Asociația Samu Social (telefoane mobile funcționale), Magazinul Social Exchange (electronice), Palatul Vechiturilor (articole de uz casnic).