De ce este bine să te gândești la o diplomă Cambridge, IELTS sau TOEFL și cum te poate ajuta aceasta în cariera academică și profesională

Autor:
Publicat: 13/08/2020 | 18:21
De ce este bine să te gândești la o diplomă Cambridge, IELTS sau TOEFL și cum te poate ajuta aceasta în cariera academică și profesională

Învățarea limbii engleze este absolut necesară în lumea modernă de azi. Și cu atât mai necesar este să poți demonstra oficial că ai un nivel de cunoștințe care te poate califica drept un cunoscător al limbii la nivel avansat. Altfel spus, este important să obții o diplomă care să ateste cunoașterea limbii engleze. Și asta cât mai devreme.

Dacă ești elev de liceu poate să echivaleze cu nota 10 examenul de engleză de la Bacalaureat sau poate să deschidă drumul spre universități de top din afară. Dacă ești adult poate să deschidă drumul spre un job mai bine plătit, în afara României.

Însă acestea nu sunt singurele motive pentru care să susții un examen de limba engleză și, în același timp, să-ți încurajezi și sprijini copilul să-ți urmeze exemplul:

⦁ Poate înlocui proba de engleză de la Bacalaureat

Așa cum spuneam și anterior, un examen de limba engleză poate înlocui proba de la Bacalaureat. Unul dintre acestea este examenul Cambridge. Copiii mai mari de 12 ani pot să echivaleze testul de la Bac dacă reușesc să obțină un certificat de limbă B1. Acesta poate fi obținut începând cu examenul PET, care trebuie promovat cu un scor foarte bun. Principala provocare aici este că programa școlară din România nu pregătește elevii pentru acest tip de examen, care are etape și metode de testare specifice (scriere, citire, ascultare, conversație etc.). Ai la îndemână două soluții: fie găsești un profesor și trimiți copilul la meditații individuale (variantă mai costisitoare), fie apelezi la cursurile unui centru specializat, care îți va pregăti copilul eficient pentru probele acestui tip de examen. Cursurile aici se desfășoară în grupuri, iar cursanții se motivează între ei. În plus, aceste școli de limba engleză sunt mult mai bine echipate să pregătească elevii pentru acest tip de testare a limbii engleze, au acces la materiale și suporturi de curs și pot să simuleze condițiile unei zile de examen. Însă Cambridge nu este singura diplomă care poate echivala proba de engleză de la Bac. Iată aici o listă cu toate examenele care pot face acest lucru și scorul pe care ar trebui să-l obțină elevii.

⦁ Obții un certificat cu recunoaștere pe plan mondial

Cambridge, IELTS și TOEFL sunt cele mai populare trei examene de limbă engleză printre români și certificări cu recunoaștere aproape peste tot în lume. Înainte de a te hotărî asupra unui examen este bine însă să verifici cerințele universității sau, după caz, ale angajatorului. Certificările sunt destul de scumpe (aprox. 150-200 de euro) și fiecare examen are specificitatea lui. Nu are rost să pierzi timp și bani și să obții la final o diplomă de care nu ai nevoie.

⦁ Este recunoscut pe plan educațional și profesional

O certificare de limba engleză recunoscută la nivel internațional este valabilă și pe plan educațional, și pe plan profesional. Dacă certificările Cambridge pot fi valabile pe viață, cele TOEFL și IELTS își pierd valabilitatea după doi ani.

⦁ Examenele complexe reflectă cu obiectivitate competențele lingvistice

Aceste tipuri de examene pentru testarea cunoștințelor de limba engleză reflectă obiectiv competențele lingvistice ale unui individ. Examenele includ mai multe etape de testare a gramaticii, înțelegerii textului scris și citit, conversație și argumentare în limba engleză. Verificarea cunoștințelor este făcută de o instituție neutră, la standarde internaționale.

⦁ Reprezintă o evaluare externă a cunoștințelor de limbă străină acumulate în școală

Povestea sistemului educațional din România nu e simplă și cu atât mai puțin frumoasă. Prea puține școli și/sau profesori sunt pregătiți să răspundă nevoilor lumii moderne, să ne pregătească pentru viitor, să fie deschiși și bucuroși să ne învețe, să ne predea cu entuziasm și să ne insufle dragoste față de limba lui Shakespeare. Certificarea de limba engleză, obținută după urmarea unor cursuri și susținerea unui examen de testare a cunoștințelor reprezintă o evaluare externă, realizată de o instituție obiectivă și specializată. Ne poate dezvălui punctele unde trebuie să mai lucrăm, dar și să consolidăm ce am acumulat deja. În cazul copiilor, un astfel de examen îi poate ajuta să prindă încredere în ei, văzând că pot promova examene complexe, care testează toate aptitudinile necesare într-o limbă străină. În plus, experiența examenelor le folosește copiilor mai târziu – ei învață cum să își managerieze stresul și cum să abordeze diferitele probe.

Ai trecut prin emoțiile unui astfel de examen? Care ți s-a părut a fi cea mai dificilă probă?