Denis Law, primul rege al lui Man. United

Autor: Sabin P.
Publicat: 24/02/2020 | 08:55
Denis Law, primul rege al lui Man. United

Astăzi, Denis Law, fostul mare jucător al lui Manchester United împlinește 80 de ani. Înaintea magicianului Eric Cantona, pentru fanii „diavolilor roșii”, a existat un alt „King”: Denis Law. Atacantul scoțian care a luptat 11 ani sub steagul celor de la Manchester United și care, ca o ironie a sorții, i-a retrogradat pe „diavolii roșii” cu nouă minute înainte de a spune adio fotbalului.

Născut pe 24 februarie 1940, la Aberdeen, Law și-a început cariera la Huddersfield, echipă pentru care a marcat 16 goluri în perioada 1956-1960, apoi a ajuns la Manchester, însă în partea „albastră” a orașului. Pentru City, Denis Law a înscris de 21 de ori într-un singur sezon. A urmat o scurtă aventură la AC Torino, însă celebrul sistem de apărare catenaccio nu a fost pe placul atacantului englez. Chiar dacă a fost votat cel mai bun fotbalist străin din Serie A, italienii l-au lasat să plece la Manchester United după doar 27 de meciuri și 10 goluri. Pentru că plătiseră 110 mii de lire sterline celor de la City, o afacere record la acea vreme între un club din Anglia, șefii de la AC Torino, nu au vrut să iasă în pierdere. Așa că au cerut „diavolilor” 150 de mii de lire sterline, iar Law urma să trăiască la United anii de glorie ai carierei.

„The Law Man”, așa cum obișnuiau să îi mai spună suporterii, a înscris 236 de goluri în 409 meciuri, performanță care l-a clasat al doilea în istoria marcatorilor lui United, după legendarul Bobby Charlton. Atacantul scoțian deține recordul celor mai multe goluri marcate într-un singur sezon pentru Manchester United, 46 de reușite. Totodată, Law a fost primul jucător al grupării de pe Old Trafford care a cucerit Balonul de Aur, în 1964.

Law s-a retras din fotbal de la rivala Manchester City, iar soarta a făcut ca ultimul meci al carierei să fie derby-ul din oraș, cu fosta sa echipă, Manchester United. Pentru Law, acel City-United a fost meciul pe care scoțianul nu ar fi vrut să-l joace niciodată. The King Denis a decis bătălia în minutul 81, în urma unui gol superb, cu călcâiul, însă nu s-a putut bucura. Reușita lui o trimitea pe Manchester United în liga a doua. „N-am văzut în viața mea un fotbalist care să fie mai mult consolat decât felicitat pentru că a înscris un gol. Toată viața lui, Denis a iubit golurile. Această reușită, chiar dacă a fost una specială, a urât-o”, a scris după acel derby jurnalistul Daily Mirror, Frank McGhee.

Citește și...