Acasă » Regional » Descoperire fabuloasă în România, lângă Oradea. Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu peste 100 de inele de aur

Descoperire fabuloasă în România, lângă Oradea. Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu peste 100 de inele de aur

De: Dan Mlădinoiu 04/09/2023 | 10:42
Descoperire fabuloasă în România, lângă Oradea. Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu peste 100 de inele de aur

România nu duce lipsă de situri arheologice și, an de an, specialiștii scot la iveală artefacte care fac posibilă studierea trecutului nostru. Astfel, la începutul acestui an, arheologii vâlceni au identificat urmele unei vechi așezări romane, o dovadă a conviețuirii soldaților romani cu geto-dacii înainte de începerea celui de-al Doilea Război Daco-Roman, între anii 102-105. În județul Neamț, a fost scos la lumină un sat preistoric, ce datează din urmă cu 6.500 de ani. Piesa centrală este o vilă romană din fosta provincie Dacia, denumită “Vila rustica”. Printre aceste probe ale istoriei se află și o descoperire considerată “senzațională” lângă Oradea. Arheologii au găsit mormântul unei femei aparținând perioadei Eneolitice.

Descoperire fabuloasă în România, lângă Oradea

Este un act rar și important ce a fost făcut pe șantierul viitorului drum expres care va face legătura între Oradea și Autostrada A3. Aici, specialiștii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu 169 de inele de aur, ce i-au împodobit părul, și 800 de mărgele.
Cele aproape 300 de morminte, săpate pe o arie de aproximativ 3.000 de metri pătrați, au fost descoperite întâmplător de constructor, pe aliniamentul viitorului drum de legătură cu autostrada. Acum, zona a fost transformată într-un sit arheologic. Este cea mai amplă acțiune de cercetare arheologică orădeană de până acum. Specialiştii cercetează cu atenție fiecare loc de veci.

Ce conține mormântul

Detaliile legate despre descoperirile arheologice realizate pe şantierul drumului au fost oferite recent de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa, şi de arheologii Gruia Fazekas şi Călin Ghemiş, cel din urmă fiind coordonatorul echipei de specialişti de pe şantier.
„Cercetările arheologice au început pe teren în 29 martie şi s-au încheiat în 25 iunie. În total a fost o echipă de 30 de persoane, arheologi şi studenţi, de la muzeu precum şi de la Muzeul Judeţean din Satu Mare, Universitatea din Oradea şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceste lucrări de infrastructură au reuşit să aducă la lumină situri şi vestigii importante în zone în care până acum nu exista nicio informaţie”, a explicat Moisa, conform bihoreanul.ro.

Specialiștii s-au împărţit pe grupe, în nouă situri, fiecare fiind coordonată de un arheolog. Cele mai vechi dintre ele, trei la număr, aparţin Epocii Neolitice (mileniul VI, î. Hr.), două Epocii Bronzului mijlociu şi târziu, alte două Epocii Romane în Barbaricum, secolele III-IV d.Hr., iar ultimele două aparţin Evului Mediu, sec. XIII-XVII d. Hr. şi perioadei contemporane, în jurul anilor 1920, unde au fost identificate urme ale unui poligon de tragere.

În situl numărul opt aflat în zona Biharia, coordonat de arheologul Florin Sfrengeu de la Departamentul de Istorie a Universității din Oradea, a fost descoperit un mormânt din perioada Eneolitică ce aparține culturii Tiszapolgár (cel mai probabil din perioada 4.600 şi 4.300 î. Hr. al unei femei.
Este o descoperire rară, senzaţională. Vorbim despre un tezaur alcătuit din 169 de inele de aur, care după poziţionarea lor au împodobit şuviţele de păr. Suntem destul de siguri că vorbim despre o femeie, datorită dentiţiei, staturii şi a faptului că nu avea în mormânt nicio armă. Este interesant faptul că astfel de morminte erau amenajate doar pentru căpetenii, războinici sau alte personaje masculine, foarte rar pentru femei”, a spus Călin Ghemiş. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit”, a declarat directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa.

Un tezaur de excepție

Acesta a subliniat şi că o descoperire arheologică de o asemenea amploare nu a mai fost făcută în ultimii 15 ani în zona de Vest a țării, doar în județul Arad.

„Acesta conţine, pe lângă 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Tezaurul de aur este o descoperire senzaţională pentru perioada respectivă, având în vedere că toate piesele din aur din Bazinul Carpatic totalizează în jur 150 de bucăţi. Or, aici există peste 160 doar într-un singur inventar”, a transmis arheologul dr. Călin Ghemiş. Inelele de aur aur o greutate de peste 200 de grame, Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene,” a precizat Călin Ghemiş. reprezentând cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial, potrivit arheologului Dr. Călin Ghemiş.Tezaurul, unic în Europa Centrală și de Est, va fi prezentat în totalitate după ce vor fi efectuate determinări cronologice, analize ADN și cercetări antropologice.

Desoperirea este datată Epocii Bronzului

Pentru a afla mai multe informaţii, cercetătorii de la MŢC au trimis mai multe analize, inclusiv probe ADN, în Târgu Mureş şi în Olanda. „Când vom primi toate rezultatele analizelor, vom face un studiu, iar pe finalul anului sperăm să finalizăm totul şi să amenajăm în secția de Istorie a Țării Crișurilor o expoziţie dedicată acestei descoperiri”, a explicat Gruia Fazekas, șeful secției de Arheologie a instituției cultural menționate.

În situl trei, aproape de localitatea Sântion, au fost descoperite urme a două locuinţe umane unde se aflau îngropate mai multe vase din ceramic, care datează din secolul II î.Hr. – secolul II d.Hr.

Apoi, la situl al nouălea, lângă Biharia, a fost descoperită o așezare sarmatică, adică din secolul III – primele decenii ale sec.IV, fiind scos la lumină un schelet de femeie, într-o poziție anormală, care probabil aparţinea necropolei aferente aşezării.

Dat fiind că cercetările arheologice pe șantier au fost finalizate, firma care se ocupă de construirea infrastucturii poate continua lucrările pentru realizarea șoselei de legătură dintre Oradea și A3. Acesta va începe cu un pasaj peste calea ferată din dreptul sensului giratoriu de pe Calea Sântandrei, va traversa Crişul Repede pe un pod în dreptul localităţii Sântion şi va avea pasaje supraterane peste drumul şi calea ferată spre Ungaria din dreptul comunei Borş, pentru a se termina în zona Biharia, la 2,5 kilometri de graniţă, într-un nod rutier pe autostradă.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Cartierul din București unde o garsonieră costă 9.500 de EURO. Este situată la parter și are o suprafață utilă de 16 mp
Cartierul din București unde o garsonieră costă 9.500 de EURO. Este situată la parter și...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
Ce s-a ales de o cunoscută interpretă de muzică populară. Iubită de milioane de români, artista a trecut printr-un calvar „Din 13 ani de căsnicie, 10 i-a trăit cu amanta! Apoi a luat-o de nevastă!”
Ce s-a ales de o cunoscută interpretă de muzică populară. Iubită de milioane de români,...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
"A aruncat cu pietrele de pe jos. Totul este spart!" Un adolescent furios a distrus...
Fostul ministru de externe al Austriei, care s-a mutat în Rusia cu câinele, pisica și poneii: „Putin este cel mai inteligent gentleman”
Fostul ministru de externe al Austriei, care s-a mutat în Rusia cu câinele, pisica și...
Medicii spun care sunt cele 5 suplimente care ne prelungesc viața
Medicii spun care sunt cele 5 suplimente care ne prelungesc viața
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele se îmbracă în BOXERI
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...
Noi produse Parkside la Lidl. Mașină de găurit / înșurubat + acumulator, cadouri ideale pentru meșteri
Noi produse Parkside la Lidl. Mașină de găurit / înșurubat + acumulator, cadouri ideale pentru...
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Ema Karter, reacție dură față de Bogdan de la Ploiești, după ce i-ar fi făcut avansuri
Ema Karter, reacție dură față de Bogdan de la Ploiești, după ce i-ar fi făcut...
''Nu am fost neapărat de acord!'' Motivul pentru care Ileana Sterp a acceptat să-și boteze copiii, deși ea este de altă religie
''Nu am fost neapărat de acord!'' Motivul pentru care Ileana Sterp a acceptat să-și boteze...
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței de la 4 ani?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
„Eu nu sunt un specialist în posturi, dar am ținut, mi-a fost benefic. Îmi este foarte bine din punct de vedere energetic.” Damian Drăghici, despre beneficiile postului negru
„Eu nu sunt un specialist în posturi, dar am ținut, mi-a fost benefic. Îmi este...
Concurenții, adevărul despre episodul în care Gabriela Cristea ar fi intrat beată în emisiune!
Concurenții, adevărul despre episodul în care Gabriela Cristea ar fi intrat beată în emisiune!
S-a aflat, în sfârșit! Ce pensie are Irinel Columbeanu: ”Ar fi trebuit să mă abțin de la cheltuieli și...”
S-a aflat, în sfârșit! Ce pensie are Irinel Columbeanu: ”Ar fi trebuit să mă abțin...
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi copii: „Așa s-a întâmplat. Nu pot să zic la televizor”. Artista, declarații nebănuite
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
GTA 6: Trailerul "Grand Theft Auto" dezvăluie data de lansare a jocului
GTA 6: Trailerul "Grand Theft Auto" dezvăluie data de lansare a jocului
Ar putea fi cea mai importantă decizie luată de UE vreodată. S-a ajuns la un acord istoric privind Inteligenţa Artificială. Măsurile vor deveni lege şi în România
Ar putea fi cea mai importantă decizie luată de UE vreodată. S-a ajuns la un...
Rusia cutremură România! Va ataca fără milă. Amenințare fără precedent
Rusia cutremură România! Va ataca fără milă. Amenințare fără precedent
Survivor revine cu un nou sezon și o surpriză pentru telespectatori
Survivor revine cu un nou sezon și o surpriză pentru telespectatori
Rețetă de ardei umpluți de POST. Ceva mai bun nu există!
Rețetă de ardei umpluți de POST. Ceva mai bun nu există!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
„O să îi respectăm dorința”. Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea a fost luată înainte să moară
„O să îi respectăm dorința”. Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla...
"Aşa ceva nu se poate depăşi! E o tristeţe îngrozitoare şi e foarte greu să...