Doliu în lumea artistică! Unul dintre cei iubiți scriitori din lume a murit la 67 de ani

Publicat: 28/05/2020 | 16:34
Doliu în lumea artistică! Unul dintre cei iubiți scriitori din lume a murit la 67 de ani

Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani ai Poloniei, Jerzy Pilch, a încetat din viață, vineri, în apartamentul său din oraşul Kielce, la vârsta de 67 de ani, anunță presa locală.

Jerzy este vestit în lumea toată, datorită romanele sale, dar şi pentru activitatea de dramaturg, scenarist şi editorialist pentru cele mai importate publicaţii poloneze, printre care Tygodnik Powszechny şi Polityka.

Moartea scriitorului a fost confirmată pentru presa poloneză de soţia acestuia, precum şi de Muzeul de Literatură din Varşovia. Nu au fost oferite încă detalii despre cauza decesului.

Pilch a fost nominalizat de mai multe ori pentru Nike, cea mai prestigioasă distincţie literară din Polonia, pe care a câştigat-o cu romanul său din 2000, „The Strong Angel Inn” („Pod Mocnym Aniolem”), o relatare cvasiautobiografică a luptei sale cu alcoolismul.

Suferea de Parkinson

Scriitorul suferea de boala Parkinson, ceea ce l-a determinat să renunţe la alcool şi să se retragă de pe scena literară a în ultimii ani.

Proza lui Pilch se remarcă prin modul în care autorul foloseşte ironia precum şi prin maniera îndrăzneaţă în care utilizează limbajul ireverenţios, fiind comparat cu scriitori precum Bohumil Hrabal şi Milan Kundera. Operele sale au fost traduse, printre altele, în engleză, germană, franceză, spaniolă, olandeză, sârbă şi rusă.

Născut pe 10 august 1952 în oraşul Wisla, din sudul Poloniei, a crescut în mijlocul unei minorităţi protestante din această ţară predominant catolică, ceea ce i-a permis să adopte o perspectivă obiectivă şi proaspătă asupra societăţii poloneze. Pilch era pasionat de fotbal şi un suporter înfocat al K.S. Cracovia, cel mai vechi club de fotbal din Polonia, scrie Agepres.ro.

Citește și...