După COVID-19, o altă maladie mortală ar putea face ravagii în lume. Primul caz s-a înregistrat în Mongolia

Publicat: 13/08/2020 | 08:35
După COVID-19, o altă maladie mortală ar putea face ravagii în lume. Primul caz s-a înregistrat în Mongolia

Ciuma bubonică a făcut o nouă victimă. Un bărbat de 42 de ani a murit, în Mongolia, marţi noaptea, în provincia Khovd, aflată în vestul țării.

Ministerul Sănătăţii din Mongolia a anunțat că în cadrul unei conferinţe de presă că bărbatul achiziţionase două marmote moarte, cu puţin timp înaintea decesului.

Potrivit Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice, şaptesprezece dintre cele douăzeci şi una de provincii din Mongolia se confruntă în prezent cu riscul răspândirii acestei boli letale.

Citește și: Paznic de la Domul din Milano, luat ostatic și amenințat cu un cuțit. VIDEO

Narangerel, directorul departamentului de relaţii publice şi monitorizare din cadrul Ministerului Sănătăţii, a sfătuit populaţia să nu vâneze marmote şi să nu consume carnea acestor animale, astfel încât să poată fi prevenită răspândirea ciumei bubonice.

Cu toate că vânarea marmotelor este ilegală în Mongolia, mulţi locuitori consideră aceste rozătoare o delicatesă şi ignoră prevederile legale.

Șapte cazuri în 2020

Potrivit Agerpres, de la începutul acestui an, douăsprezece cazuri suspecte de ciumă bubonică au fost raportate pe teritoriul acestei ţări asiatice, patru dintre ele fiind confirmate în urma analizelor de laborator.

Un adolescent în vârstă de 15 ani a murit de ciumă bubonică în provincia Govi-Altai din vestul Mongoliei la jumătatea lunii iulie.

Potrivit Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice, şaptesprezece dintre cele douăzeci şi una de provincii din Mongolia se confruntă în prezent cu riscul de apariţie a cazurilor de ciumă bubonică.

Pandemia de ciumă din secolul 14

„Moartea neagră” a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, fiind cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis. A izbucnit, probabil, în Asia, răspândindu-se în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. Durerile îngrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome ale bolii.

Totuși mai era ceva care îi deosebea pe cei care sufereau de ciumă de cei care aveau doar febră mare: în zona axilară, pe gât, și eventual în zona inghinală apăreau niște umflături pline cu puroi, numite „buboane”; la început erau de culoare roz, apoi purpurii, iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice.

În câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit. Mulți care au trăit pe vremea când Moartea neagră a bântuit Europa au crezut că venise sfârșitul lumii.

Nu rata: A murit unul dintre cei mai mari oameni de media din lume. Avea 97 de ani

Ciuma bubonică este o afecţiune bacteriană răspândită de purici care trăiesc pe corpul rozătoarelor sălbatice, precum marmotele. Poate ucide o persoană adultă în mai puţin de 24 de ore dacă nu este tratată la timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.