Gheorghe Gruia, Pele al handbalului

Publicat: 06/07/2020 | 18:03
Gheorghe Gruia, Pele al handbalului

Supranumit „Pele al handbalului”, Gheorghe Gruia a fost singurul român din istorie declarat de o federaţie internaţională drept cel mai bun jucător din toate timpurile.

Un campion care putea fi recunoscut dintr-o privire, Gruia a mai fost cunoscut şi drept „Mâna de aur” datorită faptului că tot ceea ce atingea transforma în cel mai valoros metal precum un alchimist genial. Născut pe 2 noiembrie 1940 la Bucureşti, Gheorghe Gruia Marinescu, pe numele său complet, a fost de două ori campion mondial, în 1964 şi 1970, şi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, unde a fost cel mai prolific marcator al turneului de handbal, cu 37 de reuşite.

Totodată, el a câştigat de opt ori titlul de campion naţional cu Steaua, alături de care a cucerit şi Cupa Campionilor Europeni în 1968. „Gruia a fost Himalaya al nostru”, a spus despre el fostul său coechipier de la naţionala României din acei ani de glorie, Ştefan Birtalan. „Toţi am fost acolo, sus, pe platou, la înălţime, dar el era vârful cel mai înalt!”

Gheorghe Gruia a fost un sportiv complet. Până să devină cel mai bun handbalist din istorie, a practicat cu succes atletismul şi voleiul: a fost campion naţional la juniori la aruncarea suliţei şi la triplu salt, iar la 21 de ani juca deja în prima ligă de volei. În timpul unei confruntări la fileu, a fost remarcat de un antrenor de la Steaua, care i-a schimbat traseul, ducându-l spre handbal, sportul pe care l-a îmbrăţişat cu drag şi l-a înfrumuseţat cu geniul său.

În 1962, obţine medalia de bronz la Campionatele Mondiale Studenţeşti din Suedia, iar în 1963, cucereşte primul său titlu de campion cu Steaua. Un an mai târziu, devine şi campion mondial cu naţionala României în Cehoslovacia, după succesul cu 25-22 în finala cu Suedia, în care înscrie un gol. La nici 24 de ani, atinsese deja cerul, deşi se apucase de handbal la nivel profesionist de numai trei ani!

În 1967, Gheorghe Gruia a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din Suedia, unde a fost unul dintre cei mai buni marcatori ai competiţiei, cu 34 de reuşite, dintre care 12 le-a înscris în finala pentru locul trei, câştigată de România cu 21-19 împotriva Uniunii Sovietice. Un an mai târziu, a triumfat la Campionatele Mondiale Universitare din Germania şi în Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, după o finală câştigată cu 13-11 în faţa vechii sale cunoştinţe, Dukla Praga.

În 1970, s-a încoronat din nou campion mondial cu generaţia de aur a naţionalei României, din care mai făceau parte Cristian Gaţu, Ştefan Birtalan, Cornel Oţelea, Gheorghe Goran, Valentin Samungi, Ghiţă Licu, Cornel Penu şi Roland Gunesch. La turneul final din Franţa, a fost al doilea marcator, cu 30 de reuşite, dintre care patru au venit în ultimul act cu Germania de Est, câştigat de tricolori cu 13-12.

Gheorghe Gruia a încetat din viaţă pe 9 decembrie 2015 la Ciudad de Mexico. Avea 75 de ani. Povestea lui completă poate fi citită în cartea „100 de sportivi legendari”, care va apărea în acest an.