Gheorghe Gruia, Pele al handbalului

Autor:
Publicat: 16/04/2020 | 17:23
Gheorghe Gruia, Pele al handbalului

Supranumit „Pele al handbalului”, Gheorghe Gruia a fost singurul român din istorie declarat de o federaţie internaţională drept cel mai bun jucător din toate timpurile.

Născut pe 2 noiembrie 1940 la Bucureşti, Gheorghe Gruia a fost de două ori campion mondial, în 1964 şi 1970, şi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, unde a fost cel mai prolific marcator al turneului de handbal, cu 37 de reuşite. Totodată, el a câştigat de opt ori titlul de campion naţional cu Steaua, alături de care a cucerit şi Cupa Campionilor Europeni în 1968.

Gheorghe Gruia a fost un sportiv complet. Până să devină cel mai bun handbalist din istorie, a practicat cu succes atletismul şi voleiul: a fost campion naţional la juniori la aruncarea suliţei şi la triplu salt, iar la 21 de ani juca deja în prima ligă de volei. În timpul unei confruntări la fileu, a fost remarcat de un antrenor de la Steaua, care i-a schimbat traseul, ducându-l spre handbal.

În 1962, obţine medalia de bronz la Campionatele Mondiale Studenţeşti din Suedia, iar în 1963, cucereşte primul său titlu de campion cu Steaua. Un an mai târziu, devine şi campion mondial cu naţionala României în Cehoslovacia, după succesul cu 25-22 în finala cu Suedia, în care înscrie un gol.

În 1967, Gheorghe Gruia a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din Suedia, unde a fost unul dintre cei mai buni marcatori ai competiţiei, cu 34 de reuşite, dintre care 12 înscrise în finala mică. Un an mai târziu, a câştigat titlul la Campionatele Mondiale Universitare din Germania şi Cupa Campionilor Europeni cu Steaua.

În 1970, s-a încoronat din nou campion mondial cu generaţia de aur a naţionalei României, la turneul final din Franţa fiind al doilea marcator, cu 30 de reuşite.

În 1972, Gheorghe Gruia a obţinut şi medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen, unde a înscris 37 de goluri. După turneul olimpic, Gruia a fost dorit insistent de mai multe echipe din Germania Federală, care erau dispuse la aproape orice sacrificii pentru a-l transfera. Nemţii l-au aşteptat chiar cu un Mercedes nou-nouţ la aeroport, după ce bătuseră palma cu Gruia, dar totul a fost în zadar. Comuniştii i-au oprit paşaportul cu două zile înainte de a pleca, deşi Nicolae Ceauşescu i-a şi promis că îl va lăsa în Occident după Olimpiadă!

Supărat foc pentru ratarea acestui transfer, Gheorghe Gruia s-a retras din handbal în 1973, la numai 33 de ani. El a încetat din viaţă pe 9 decembrie 2015 la Ciudad de Mexico, la 75 de ani.