Grindină gigant de 15 cm în România! E cea mai mare din toată Europa

Publicat: 17/06/2019 | 09:56
Grindină gigant de 15 cm în România! E cea mai mare din toată Europa

Pe Internet a devenit virală o imagine, în care apare o bucată de gheață de 15 cm. Potrivit datelor, grindina a avut loc în România, în județul Timiș, în urmă cu trei ani, mai exact pe 20 iunie 2016. Severe Weather Europe ne arată că această grindină de o asemenea dimensiune nu s-a mai văzut, astfel s-a stabilit un record european.

Meteorologii emit, din ce în ce mai des, coduri prin care avertizează că astfel de fenomene periculoase își vor face simțită prezența și în perioada următoare.

Asta e moarte sigură dacă primești una pe cap/ Am crezut că e floare de mina inițial, nu gheață!!!! E clar că asistam la o schimbare majoră a climei la nivel continental„, sunt doar câteva dintre comentariile primite la imagine.

Atenționare meteo ANM pentru ziua de Rusalii! Se întâmplă între orele 12:00 și 22:00 în România

Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. În orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități cu precădere în zonele de câmpie. Îndeosebi după-amiaza și seara, vremea va fi instabilă la deal, la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

COD GALBEN de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil azi între orele 12:00 – 22:00

În cea mai mare parte a zonei de munte, precum și în Transilvania, în nordul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, apoi și în Crișana, Banat și Maramureș, vor fi intervale în care instabilitate atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Citește și...