Guvernul adoptă proiectul de lege privind gratierea şi ordonanta privind modificarea codurilor penale

Publicat: 31/01/2017 | 22:27
Guvernul adoptă proiectul de lege privind gratierea şi ordonanta privind modificarea codurilor penale

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seară proiectul de lege privind graţierea pedepselor şi ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale.

UPDATE: 1.30

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală a fost publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, a fost publicată şi OUG privind graţierea. Din acest moment, efectele Ordonanţei intră în vigoare.

Astfel, codurile penale vor fi schimbate în urma deciziei de astăzi a Guvernului, urmând că graţierea pedepselor să fie decisă de Parlament după ce proiectul de lege a fost adoptat în şedinţa din această seară.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, după şedinţa de Guvern.

Ministrul Justiţiei a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată inclusiv pentru adoptarea de acte normative.

Guvernul a adoptat în şedinţa de Guvern şi bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru 2017 

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seară, alături de proiectul de lege privind graţierea şi de ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru anul în curs.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a precizat după şedinţa de Guvern că bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 5,2%, pe un deficit fiscal de cel mult 3%, o rată a inflaţiei de 1,4% şi un şomaj de 4,3%.

Citește și...