Home » Cancan » Harkov, în vizorul lui Putin! De ce este atât de important orașul ucrainean pentru liderul de la Kremlin

Harkov, în vizorul lui Putin! De ce este atât de important orașul ucrainean pentru liderul de la Kremlin

De: Alina Nistor 14/05/2022 | 09:00

Singurul punct important pe care Rusia l-a câștigat de la lansarea războiului, în luna februarie, este orașul Herson, care, înainte de invazie, avea aproximativ 300.000 de locuitori. Este un obiectiv strategic, fiind esențial pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei. Kremlinul încearcă acum să își întărească dominația în oraș: s-au înmulțit punctele de control și patrulele, în încercarea de a face populația locală să cedeze în fața noului regim. Locuitorii din Herson au ieșit însă în mai multe rânduri să protesteze față de ocupația rusă, iar trupele ruse au reacționat violent, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Au existat, de asemenea, zvonuri că armata rusă ar organiza un fals referendum pentru a-i „legitima” pe noii conducători, însă primarul  Ihor Kolihaiev a negat această posibilitate, susținând că este interzisă organizarea unui scrutin pe timpul legii marțiale.

Corespondenta BBC la Liov a vorbit cu un localnic din Herson, care i-a spus că oamenii au rămas fără medicamente, iar alimentele sunt vândute direct din mașini. Există temeri că sistemul bancar ucrainean va fi oprit, după ce au existat unele încercări – nereușite deocamdată – de a introduce rubla rusească drept monedă de circulație, care să înlocuiască hrivna ucraineană.

Harkovul, țintă primară a lui Putin (Foto: Profimedia)

Obiectivele Moscovei

Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, a declarat parlamentarul rus Andrei Turciak în timpul unei vizite la Herson. A fost pentru prima dată când un înalt responsabil rus a anunţat intenţia Moscovei de a rămâne în teritoriile cucerite de armata rusă.

(VEZI ȘI: PUTIN CONTINUĂ SĂ DEA RATEURI! SOLDAȚII RUȘI LUPTĂ CU AVIOANE CU GPS RUDIMENTAR ȘI HĂRȚI ALE UCRAINEI CARE DATEAZĂ DIN ANUL 1980)

În cazul regiunii Herson, mizele sunt mult mai mari. Rușii își doresc instalarea cât mai rapidă a unei administrații care să depindă direct de structurile ruseşti de decizie şi, astfel, să completeze ceea ce ar trebui să fie arcul de cerc al republicilor separatiste care să treacă la Rusia.

Dacă ar lua oficial regiunea Herson, ar avea acces către centralele nucleare din sudul Ucrainei, obictive strategice esențiale. Mulți analiști cred că unul dintre obiectivele armatei ruse în sud-estul Ucrainei este acela de a stabili acel „culoar terestru” care să lege cele două regiuni separatiste deținute de rebelii pro-ruși de Crimeea.

Harkovul s-a aflat de mult în atenția lui Putin

Mai aproape de Rusia decât orice alt oraș mare ucrainean, Harkovul s-a aflat de mult în viziunea președintelui Vladimir Putin, potrivit căreia Ucraina nu este altceva decât un apendice al Rusiei smuls pe nedrept de străini și  naționaliști ucraineni. Harkov, de multă vreme un amestec al diferitelor grupuri etnice, inclusiv o mare populație evreiască, a jucat un rol deosebit de important în modelarea Ucrainei în timpul și după Primul Război Mondial.

A servit drept prima capitală a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, o regiune controlată în mare parte de Moscova, entitate constituită în opoziție cu Republica Populară Ucraineană de la Kiev, care a căutat să se desprindă de Moscova și a declarat stat ucrainean independent.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Este centrul administrativ al regiunii Harkov, ca și al raionului Harkov. În 2006, avea o populație de aproape 1.500.000 de locuitori.

Harkovul este unul dintre cele mai importante centre industriale, culturale și de învățământ din Ucraina. Producția industrială și cercetarea științifică sunt orientate spre producția de mașini unelte și de armament.

Nod important de transport

Sunt sute de companii industriale în oraș. Printre cele mai importante, cunoscute și peste granița, se numără: Secția de proiectare Morozov și Fabrica Malișev (fabrica de tancuri), Hartron (componente pentru industria aerospațială și electronică) și Turboatom (producător de turbine  turbine cu abur).

Orașul s-a făcut cunoscut prin cea mai mare piața publică din Europa și a treia din lume – Piața Libertății. Orașul Harkov este unul dintre cele mai mari noduri de transport ale Ucrainei, pe aici trecând numeroase căi ferate, șosele, linii aeriene către orașele țării sau ale lumii. Transportul în comun orășenesc este asigurat de numeroase linii de autobuze, troleibuze, taxiuri, maxitaxiuri și de metroul cu 3 linii având 38,7 km si 30 de stații. Anual, autobuzele orășenești transportă aproximativ 12 milioane de călători.

(CITEŞTE ŞI: CE SUNT, DE FAPT, RACHETELE KINJAL, „PUMNALUL” NUCLEAR AL RUSIEI. POT ATINGE ȚINTE AFLATE LA PESTE 2000 DE KILOMETRI)

În timpul erei sovietice, Harkov a fost capitala producției industriale în Ucraina și un mare centru de industrie și comerț în URSS . După prăbușirea Uniunii Sovietice , producția industrială a orașului, orientată în mare parte pe sistemele de apărare, a scăzut semnificativ. La începutul anilor 2000, industria a început să se redreseze și să se adapteze la nevoile economiei de piață. Întreprinderile formează conglomerate de construcție de mașini, electro-tehnologie, instrumente și conglomerate energetice.

Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat așezarea Pepiniere

Primarul Ihor Kolihaiev a confirmat pentru BBC că trupele de ocupație au cerut liste cu apartamentele goale din oraș, dar spune că nu știe ce au de gând să facă cu ele. Serviciile de informații militare ucrainene susțin însă că în casele rămase neocupate ar urma să fie cazați militarii și agenții de informații ruși.

Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat așezarea Pepiniere din regiunea Harkov. Unitățile ocupanților ruși din direcția Harkov s-au mutat în poziții de apărare pentru a încetini ritmul ofensivei trupelor ucrainene, se precizează în raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În raportul zilnic al Ministerului britanic al Apărării se spune că trupele din jurul Harkovului sunt ”vulnerabile în faţa forţei defensive mobile şi extrem de motivate a Ucrainei”.

(VEZI ȘI: ZECI DE DELFINI DIN MAREA NEAGRĂ AU MURIT! CARE ESTE, DE FAPT, ADEVĂRATUL MOTIV)

”În pofida succesului Rusiei de a încercui Harkovul în etapele iniţiale ale conflictului”, se pare că Moscova a retras unităţi din regiune cu scopul de a-şi reorganiza şi reface forţele în urma pierderilor grele, se mai arată în raport.

”Odată reconstituite, aceste trupe se vor desfăşura probabil pe malul de est al râului Doneţ, formând o forţă de blocare pentru a proteja flancul vestic al principalei concentraţii de forţe a Rusiei şi principalele rute de aprovizionare pentru operaţiunile din vecinătatea Izium”, mai precizează Ministerul britanic al Apărării.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
FOTO. Antonia, apariție controversată în lenjerie intimă! `Chiar nu îți e rușine?`
FOTO. Antonia, apariție controversată în lenjerie intimă! `Chiar nu îți e rușine?`
Volkswagen lansează cel mai frumos SUV al companiei din toate timpurile
Volkswagen lansează cel mai frumos SUV al companiei din toate timpurile
Lista alimentelor care pot fi contaminate cu bacterii periculoase. Cum să te asiguri că sunt bune de consum
Lista alimentelor care pot fi contaminate cu bacterii periculoase. Cum să te asiguri că sunt...
Fructele cu cel mai mult zahăr. Pot afecta ficatul și pot îngrășa, consumate în exces
Fructele cu cel mai mult zahăr. Pot afecta ficatul și pot îngrășa, consumate în exces
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Decizie uriașă pentru Elena Udrea! Au anunțat oficial din Bulgaria
Decizie uriașă pentru Elena Udrea! Au anunțat oficial din Bulgaria
Nucleara în cazul Bădălău.  Bianca, înlocuită în dormitor cu cea mai bună prietenă a acesteia
Nucleara în cazul Bădălău. Bianca, înlocuită în dormitor cu cea mai bună prietenă a acesteia
BANCUL ZILEI – Panică la benzinărie: “Ce-ai făcut nenorocitule, o să înfunzi pușcăria! Știi cât costa litrul de benzină?”
BANCUL ZILEI – Panică la benzinărie: “Ce-ai făcut nenorocitule, o să înfunzi pușcăria! Știi cât...
Elena Merișoreanu, scandal cu amanta soțului!
Elena Merișoreanu, scandal cu amanta soțului! "Te-am crezut prietenă și tu trăiai cu omul meu"
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut virginitatea în fața telespectatorilor
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut virginitatea în fața telespectatorilor
Trei luni de război în Ucraina. Continuă bombardamentele / Speranţele lui Putin pentru o victorie rapidă s-au năruit în faţa rezistenţei eroice a ucrainienilor. Dizidenţă în creştere în rândul ruşilor
Trei luni de război în Ucraina. Continuă bombardamentele / Speranţele lui Putin pentru o victorie...
Vladimir Putin, operat de urgenţă! Ce s-a întâmplat cu liderul de la Kremlin
Vladimir Putin, operat de urgenţă! Ce s-a întâmplat cu liderul de la Kremlin
Eliminare șoc la Surviror România. Nimeni nu se aștepta la asta. Cine a părăsit competiția din Republica Dominicană
Eliminare șoc la Surviror România. Nimeni nu se aștepta la asta. Cine a părăsit competiția...
Descoperire tulburătoare făcută în poșetă de o tânără după o seară în oraș
Descoperire tulburătoare făcută în poșetă de o tânără după o seară în oraș
Variola maimuței lovește România! Anunțul făcut de Rafila
Variola maimuței lovește România! Anunțul făcut de Rafila
Eliminare șocantă la Survivor România 2022! Cine a părăsit competiția
Eliminare șocantă la Survivor România 2022! Cine a părăsit competiția
Cum miroase Vladimir Putin? Dezvăluiri șocante făcute de o femeie care l-a cunoscut: „Sună bizar, dar ...
Cum miroase Vladimir Putin? Dezvăluiri șocante făcute de o femeie care l-a cunoscut: „Sună bizar,...
Coreea de Nord a raportat trei milioane de cazuri de „febră” după primul caz confirmat de COVID-19. Autoritățile nu permit administrarea medicamentelor sau a vaccinurilor
Coreea de Nord a raportat trei milioane de cazuri de „febră” după primul caz confirmat...
„Să le zicem oamenilor cine ești” Mihai Bobonete, dezvăluiri despre identitatea lui Carla's Dreams! I-a spus pe nume
„Să le zicem oamenilor cine ești” Mihai Bobonete, dezvăluiri despre identitatea lui Carla's Dreams! I-a...
Un milionar celebru a pus ochii pe Alexia Eram! Cum au fost surprinși la un party
Un milionar celebru a pus ochii pe Alexia Eram! Cum au fost surprinși la un...
Gest revoltător făcut de Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko!
Gest revoltător făcut de Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko!
Marea surpriză avută de ucraineni când au despachetat obuzierele trimise de americani!
Marea surpriză avută de ucraineni când au despachetat obuzierele trimise de americani!