Home » Stiri » Informaţii noi despre coronavirus. 15 recomandări prin care şi tu poţi preveni răspândirea virusului ucigaş, COVID-19

Informaţii noi despre coronavirus. 15 recomandări prin care şi tu poţi preveni răspândirea virusului ucigaş, COVID-19

De: Alice Zotta 12/03/2020 | 17:46
Informaţii noi despre coronavirus. 15 recomandări prin care şi tu poţi preveni răspândirea virusului ucigaş, COVID-19
Autorităţile din ţara noastră au luat o serie de măsuri ca să limiteze răspândirea noului coronavirus, iar situaţia a semănat groază în rândul populaţiei. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a selectat 15 recomandări esenţiale prin care oricine poate preveni răspândirea virusului ucigaş din China.

Citeşte şi: Apelul înţelept făcut de Oana Cuzino în legătură cu noul coronavirus: “Nu este Apocalipsa. Acest virus are un înveliş lipoproteic şi…”

15 recomandări prin care şi tu poţi preveni răspândirea virusului ucigaş, COVID-19

Specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii au anunţat că noul coronavirus se transmite prin contact direct, prin picături de salivă, când cineva infectat tușește sau strănută. Din păcate, COVID-19 se poate răspândi și prin atingerea suprafețelor contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului și gurii. Perioada medie de incubație este de 5,2 zile, iar rata de deces este de 2,38% şi bărbații vârstnici cu boli asociate au cel mai mare risc de deces.

Conform reprezentanţilor Grupului de Comunicare Strategică, recomandările de mai jos ajută în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19):

1. Evită zonele aglomerate, pentru a nu fi expus contactului direct sau interacțiunii cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere. Copiii trebuie feriți de acele locuri de joacă unde un număr cât mai mare dintre ei ar putea atinge suprafețe/obiecte comune.

2. Limitează la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Persoanele care locuiesc în aceeași casă sunt sfătuite să nu intre în contact direct când revin la domiciliu decât după igienizarea mâinilor.

3. Evită atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. Dacă trebuie să atingi aceste suprafețe, protejează-te folosind șervețele de unică folosință.

Citeşte şi: Cum se protejează Laura Giurcanu de coronavirus? Mesajul transmis fanilor: “Este singurul lucru pe care îl putem face”

4. Păstrează o distanță de cel puțin 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlnești. Când circuli cu mijloacele de transport în comun, încearcă să nu stai față în față cu alte persoane. Nu uita ca după ce părăsești mijlocul de transport în comun să-ți igienizezi mâinile înainte să-ți atingi fața, nasul sau gura.

5. Folosește, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane. În orașe, dacă este posibil, folosește modalități alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mergi pe jos.

6. Evită deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând site-ul oficial al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, respectiv “Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, relatează jurnaliştii de la doc.ro.

Citeşte şi: Cum se protejează influencerițele împotriva coronavirusului! Sânziana Negru a luat-o pe calea credinței: “Voiam de foarte mult timp…”

Dacă ești nevoit să călătorești într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus, există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâi în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia. De altfel, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

7. Limitează folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți online. Virusurile se transmit și prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

8. Dacă este posibil, încearcă să lucrezi de acasă. Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d

9. Respectă cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a te proteja, dar și pentru a-i feri pe cei apropiați de o eventuală îmbolnăvire. Folosește mască de protecție doar în cazul în care ai simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

10. Ține cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
Virusul se poate răspândi inclusiv de persoane aparent sănătoase.
– Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
– Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
– Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

11. Evită, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (de exemplu, diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani. Până la această oră nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani. În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.

12. Anunță autorităților dacă cunoști persoane care au intrat în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.

13. Anunță medicul de familie dacă ai călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul www.cnscbt.ro, respectiv “Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.

Dacă nu poți contacta medicul de familie, sună la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și, în ultimă instanță, la serviciul unic de urgenţă 112.

14. Rămâi acasă dacă ai simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sună medicul de familie pentru a solicita sfaturi. Evită deplasările la spital, pentru că, în cazul în care ești purtător al virusului, există riscul să transmiți și altor persoane noul coronavirus. Dacă e nevoie, transferul către spital trebuie să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

15. Dacă te afli în autoizolare la domiciliu respectă cu strictețe recomandările autorităților, nu-ți părăsi domiciliul pe perioada celor 14 zile, nu primi vizitatori și nici nu intra în contact apropiat cu eventualele persoane care-ți furnizează alimente sau produse.
Este important să știi că dacă nu respecți regimul autoizolării la domiciliu riști amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal dacă se dovedește că ai răspândit virusul.

Parteneri
Incredibil ce a spus Dani Oțil despre Antonia ! Alex Velea a reacționat imediat: „Nu mă pune să…”
Incredibil ce a spus Dani Oțil despre Antonia ! Alex Velea a reacționat imediat: „Nu...
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor. E puțin șocant…
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor....
ȘOC! Vedeta din România care a ajuns la un pas de ANOREXIE după ce a slăbit 70 de kg. E devastată
ȘOC! Vedeta din România care a ajuns la un pas de ANOREXIE după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Josnic! A primit 60.000 de euro pentru filme pentru adulţi cu bărbatul celebru al ţării:
Josnic! A primit 60.000 de euro pentru filme pentru adulţi cu bărbatul celebru al ţării:...
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
Sorinel Puștiu și Klaus Iohannis, fotografie virală la New York! Ce l-a întrebat manelistul pe președinte: „Dacă simțeați că sunt fraier …”
Sorinel Puștiu și Klaus Iohannis, fotografie virală la New York! Ce l-a întrebat manelistul pe...
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal al COVID
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă
Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă
Cum să îi cucereşti pe bărbaţi în funcţie de zodie. Nativii care pun lumea la picioare femeii iubite
Cum să îi cucereşti pe bărbaţi în funcţie de zodie. Nativii care pun lumea la...
Mărturia mamei din Constanța care a născut singură, în curtea casei, apoi a încercat să scape de prunc:
Mărturia mamei din Constanța care a născut singură, în curtea casei, apoi a încercat să...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
A fost o vedetă adorată de milioane de români! Acum umblă prin Second-hand uri, s-a îngrășat enorm și NIMENI nu-și mai aduce aminte de el
A fost o vedetă adorată de milioane de români! Acum umblă prin Second-hand uri, s-a...
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză
O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Împăcare senzațională! Ce mare FOTBALIST s-a întors la soție: ”Era lesa cam scurtă”
Împăcare senzațională! Ce mare FOTBALIST s-a întors la soție: ”Era lesa cam scurtă”
Ludovic Orban anunţă demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ruperea de Iohannis
Ludovic Orban anunţă demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ruperea de Iohannis
Prodanca și-a găsit alinarea alături de EL! Prima imagine împreună. Nu, nu e Reghe
Prodanca și-a găsit alinarea alături de EL! Prima imagine împreună. Nu, nu e Reghe
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Imagine șocantă cu Viorica de la Clejani la spital! NU a fost externată! Adevărul despre starea ei
Imagine șocantă cu Viorica de la Clejani la spital! NU a fost externată! Adevărul despre...
Modelul român care i-a luat mințile starului din Serie A! Pozele sexy cu care italienii au remarcat-o
Modelul român care i-a luat mințile starului din Serie A! Pozele sexy cu care italienii...
Sorinel Puștiu și Iohannis, fotografie virală! Întrebarea manelistului pentru președinte: „Simteați că sunt fraier ...
Sorinel Puștiu și Iohannis, fotografie virală! Întrebarea manelistului pentru președinte: „Simteați că sunt fraier ..."
E oficial! Carantina de NOAPTE in Romania! Incepe de azi!
E oficial! Carantina de NOAPTE in Romania! Incepe de azi!
ATENŢIE! Şapte localităţi de lângă Bucureşti intră în carantină
ATENŢIE! Şapte localităţi de lângă Bucureşti intră în carantină
Matematicianul român care a descoperit o formulă cu care a reuşit să câştige la loto. El a ridicat de 14 ori marele premiu
Matematicianul român care a descoperit o formulă cu care a reuşit să câştige la loto....
TOP 30 vedete sexy în costume de baie. Anca Țurcașiu le-a luat fața divelor Bianca Drăgușanu și Daniela Crudu! Pe ce poziții sunt Elena Udrea, Mirela Vaida, Carmen de la Sălciua sau Bianca Comănici
TOP 30 vedete sexy în costume de baie. Anca Țurcașiu le-a luat fața divelor Bianca...
ȘOC în showbiz! Anca Serea a primit un diagnostic grav din partea medicilor
ȘOC în showbiz! Anca Serea a primit un diagnostic grav din partea medicilor
De la 1 octombrie NU mai poate fi folosită cartea de identitate! Atenție, români!
De la 1 octombrie NU mai poate fi folosită cartea de identitate! Atenție, români!