Juanito, Minunea lui Real Madrid

Autor:
Publicat: 06/04/2020 | 19:21
Juanito, Minunea lui Real Madrid

Juanito a făcut din tricoul cu numărul șapte un obiect-cult pentru fanii lui Real Madrid. De aceea, minutul șapte al fiecărui meci de pe Santiago Bernabeu îi este închinat lui de galeria blanco împreună cu deja celebrul: Illa, Illa, Illa! Juanito Maravilla!

Dotat cu un dribling extraordinar, Juanito s-a distins mai ales printr-o combativitate ieșită din comun și prin caracterul său de a nu renunța niciodată și de a crede în victorie chiar și când totul părea împotriva echipei sale.

Născut pe 10 noiembrie 1954 la Fuengirola, Juan Gomez Gonzalez, pe numele său adevărat, a început fotbalul la academia lui Atletico, dar o fractură de tibie i-a pus capăt prematur unei cariere promițătoare la gruparea rojiblanco, unde începuse excelent, cu o dublă la debutul în echipa sub 18 ani. Ajuns la Burgos, în 1973, Juanito a contribuit decisiv la promovarea echipei unde va străluci peste două decenii și Gabi Balint în La Liga, în ediția 1975-1976.

În primul său sezon din Primera, este desemnat Jucătorul Anului de revista Don Balon, iar în iunie 1977, semnează cu Real Madrid, pentru care a jucat de 339 de ori, înscriind 102 goluri timp de un deceniu, între 1977 și 1987.

Dincolo de cifrele sale remarcabile și de numeroasele trofee cucerite (cinci titluri de campion, două Cupe ale Regelui, două Cupe UEFA și o Cupă a Ligii Spaniei), Juanito s-a remarcat prin felul în care inspira, de atâtea ori, revenirile incredibile ale Realului. Selecționat de 34 de ori în naționala Spaniei, pentru care a înscris opt goluri, Juanito a participat la două ediții ale Cupei Mondiale, în 1978 și 1982, la EURO 1980 și la Jocurile Olimpice, de la Montreal, din 1976.

Golgeter al Primerei Division în 1984, cu 17 reușite, Juanito Maravilla ar fi putut fi și mai mare dacă latura sa întunecată nu ar fi ieșit atât de mult la iveală pe teren. Juanito a plecat la Malaga, pe care o va ajuta sa promoveze în La Liga în 1988, iar un an mai târziu, în 1989, și-a încheiat activitatea de jucător. Peste doi ani, și-a început cariera de antrenor la Merida, în divizia secundă, însă accidentul rutier din 2 aprilie l-a rupt prea repede și prea brutal de publicul madrilen care nu a încetat niciodată să-l iubească.

Pe 2 aprilie 1992, Real Madrid o învingea pe Torino cu 2-1 în prima manșă a semifinalelor Cupei UEFA, cu unul dintre goluri înscris de Gică Hagi. Dar ceea ce se anunța o noapte fericită  în capitala Spaniei s-a transformat într-o cumplită durere la doar câteva zeci de minute după finalul meciului. Pentru că Juanito a murit într-un cumplit accident de circulație în apropiere de Toledo pe drumul de întoarcere spre Merida.

El este singurul fotbalist din istoria clubului blanco căruia i se scandează numele la fiecare meci. Iar dacă Realul a mai reușit de atâtea ori să smulgă victoria din abisul înfrângerii, a fost pentru că a fost invocat spiritul lui Juanito.