1

Pe vremurile cand telefoanele mobile erau doar un vis, atunci cand frigiderul nu avea ceas si cand pe burtierele televiziunilor nu era afisata ora exacta, romanii puneau mana pe telefonul fix si sunau la numarul scurt 958 pentru a isi potrivi ceasurile.

Inventat cu mult inainte de Revolutie, robotul telefonic care dadea ora exacta s-a nascut in laboratoarele de cercetare de la Catedra de Electronica, Automatica si Masuri din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia" din Timisoara din mainile conferentialului universitar Lorin Fortuna.

Cine isi mai aduce aminte de ticaitul ceasurilor mecanice, cu siguranta ca nu a uitat de celebrul serviciu oferit de Romtelecom vreme de mai bine de 30 de ani.

_____________________________

CITESTE SI:

Atentie domnilor! A aparut un nou tip de seflie! Afla despre ce este vorba!

De astazi SE POATE! Invata cum sa dezactivezi optiunea "mesaj citit" din Facebook Messenger

_____________________________

3
Cu un simplu apel la numarul scurt 958, unde te intampina o voce calda puteai afla la secunda ora exacta: "La semnalul urmator va fi ora...",se auzea in receptor vocea crainicei TVR Georgeta Perlea, despre care se spune ca ar fi stat in jur de trei saptamani in studioul de inregistrari pentru a completa banda magnetica. Ulterior cei de la defunctul TVR au decis sa o inlocuiasca pe acesta cu vocea rece a robotului telefonic care a functionat fara incetare pana in 2011.
Georgeta Perlea era vocea din spatele
Georgeta Perlea era vocea din spatele "orei exacte"

Aceeasi soarta a avut si "ceasul desteptator"

Pe langa serviciul "orei exacte", compania Romtelecom oferea contra cost abonatilor si un serviciu de ceas desteptator, apelabil pe vremuri la numarul de telefon scurt 930. Din pacate pentru cei care depindeau cele doua numere de telefon, aceste servicii au fost eliminate, iar cei care inca mai formeaza 958 si 930 aud acum doar un ton de ocupat.

I.P

Citeste despre:ora exacta, robot telefonic, ceas desteptator, numarul 958, numarul 930


Share On Facebook