Mare atenție la uscătoarele de mâini! Reprezintă o sursă mare de infectare cu noul coronavirus

Publicat: 01/06/2020 | 13:09
Mare atenție la uscătoarele de mâini! Reprezintă o sursă mare de infectare cu noul coronavirus

Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase dă o veste îngrijorătoare legată de uscătoarele de mâini, des întâlnite în restaurante, aeroporturi sau spitale poate fi o sursă de infectare rapidă cu noul coronavirus.

Având în vedere că igiena mâinilor a devenit în ultimele luni a devenit o adevărată obsesie pentru majoritatea populației, un studiu recent demonstrează că uscătoarele de mâini, pe care cu toții la folosim în instituții și la restaurante, reprezintă un real pericol, rata de infectare fiind de 10 ori mai mare decât în cazul folosirii banalelor șervețele de hârtie.

Citește și: Vești bune! Câte cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în România, în prima zi a noului val de relaxări

Spălatul pe mâini este vital

Autoarea studiului sfătuiește folosirea mai degrabă șervețelele din hârtie pentru a ne usca mâinile, această practică trebuind abordată în special de cei care lucrează în spitale.

„O practică bună a spălatului pe mâini ar trebui urmată de o uscare corespunzătoare a acestora. Şerveţelele de hârtie pot reduce răspândirea microbilor şi ar trebui să fie o metodă preferată în locul uscătoarelor de mâini, mai ales în această perioadă în care igiena mâinilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a infectării cu COVID-19”, suține Ines Moura, autoarea studiului şi cercetător al Universităţii din Leeds, citată de Greatdoc.ro.

Contaminare de 10 ori mai mare

Astfel, un grup de voluntari a fost ales pentru a folosi toaleta unui spital, participanții fiind contaminați înainte cu un bacteriofag, un microorganism ce poate distruge bacteriile. Autorii au prelevat mostre de pe suprafeţele pe care voluntarii le-au atins și s-a demonstrat că atât şerveţelele de hârtie, cât şi uscătoarele de mâini au redus semnificativ virusurile de pe mâinile contaminate.

Nu rata: Măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket: ”Ați venit toți, așa, o dată… acum hai… treceți!”

Totuși, pe suprafeţele testate s-au găsit mai multe bacterii după ce au fost atinse de persoanele care au folosit uscătoarele de mâini decât de către cei care au optat pentru şerveţelele de hârtie.

Deși s-a demonstrat că atât uscătoarele de mâini, cât și șervețelele au redus gradul de contaminare a suprafețelor, în final s-a desccoperit că media de contaminare a fost de 10 ori mai mare după folosirea uscătoarelor de mâini decât după folosirea şerveţelelor.

Poate te interesează și: Prima zi de relaxare a restricțiilor, marcată la miezul nopții în Centrul Vechi din București – FOTO

Imagine de Hans Braxmeier de la Pixabay 

Poate te interesează și: Prima zi de relaxare a restricțiilor, marcată la miezul nopții în Centrul Vechi din București – FOTO