„Marea Doamnă” a anesteziei și terapiei intensive a murit la 82 de ani: „Întreaga comunitate medicală e mult mai săracă”

Publicat: 27/06/2020 | 22:20
„Marea Doamnă” a anesteziei și terapiei intensive a murit la 82 de ani: „Întreaga comunitate medicală e mult mai săracă”

Medicul Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, a făcut, sâmbătă seară, un anunț care va întrista toată comunitatea medicală.

Colega sa, Dr. Manuela Stănculescu, a murit la 82 de ani. Vestea a fost dată de Șerban Bubenek, prin intermediul unui comunicat de presă. Medicul a murit din cauza unui anevrism de aortă.

Citește și: Bilanțul morților din cauza noului coronavirusului a crescut în România. Anunțul făcut azi de oficiali

„Astăzi 27 iunie 2020 Dr. Manuela Stănculescu, Marea Doamnă a anesteziei și terapiei intensive adresate pacientului oncologic, s-a mutat la Domnul!

Prin dispariția distinsei și remarcabilei noastre colege Manuela Stănculescu, una dintre conștiințele curate ale lumii medicale Românești, întreaga noastră comunitate medicală este de astăzi înainte mult mai săracă.

Va rămâne pentru totdeauna în memoria colegilor și a pacienților Domniei Sale prin exemplul său de devoțiune și empatie.
Un ultim omagiu îi va putea fi adus Luni 29 Iunie ora 13.00 la Cimitirul din Sinaia. Condoleanțe familiei îndoliate!

Dumnezeu să o odihnească!
Cu adâncă tristețe,
În numele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.):
Prof. dr. Șerban Bubenek – Președinte”, a scris medicul ATI într-un comunicat.

Cauzele acestei afecțiuni

Cauzele sunt diferite în funcție de localizarea anevrismului aortic. Anevrismele de aortă, în special cele de aortă abdominală, apar frecvent la persoanele fumătoare, chiar și la cele care s-au lăsat de fumat.

Nu rata: Noi descoperiri terifiante făcute de cercetători despre noul coronavirus! Lista organelor atacate de boala rară apărută în China

În aceeași situație sunt și persoanele de peste 65 ani care dezvoltă o rată mult mai crescută de risc și devin predispuse anevrismului de aortă abdominală.

În unele cazuri, hipertensiunea arterială netratată la timp poate duce la dilatarea aortei. În același timp, nivelul crescut al grăsimilor în sânge (hipercolesterolemia) crește considerabil riscul apariției anevrismului de aortă.