Home » Stiri » NeonaTEL: Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de naştere prematură şi pentru părinţii cu nou-născuţi îndelung spitalizaţi

NeonaTEL: Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de naştere prematură şi pentru părinţii cu nou-născuţi îndelung spitalizaţi

De: Alice Zotta 30/04/2020 | 19:27

În contextul pandemiei COVID-19, Asociaţia Unu şi Unu vine în sprijinul femeilor gravide cu risc de naştere prematură, al părinţilor cu bebeluşi prematuri sau îndelung spitalizaţi şi al familiilor aflate în suferinţă după pierderea bebeluşului, prin lansarea unui call-center dedicat (NeonaTEL), unde pot primi recomandări din partea unui medic neonatolog sau a unui psiholog/psihoterapeut şi susţinere morală din partea unui părinte de prematur.

NeonaTEL funcţionează 7 zile pe săptămână, medicul neonatolog fiind disponibil de luni până vineri în intervalul 8:00-11:00, iar psihologul/psihoterapeutul şi părintele de prematur de luni până duminică, în intervalul 8:00-20:00. Pentru a beneficia de servicii, părinţii sau femeile gravide pot apela numărul 021.9980 (cu tarif normal, apelabil din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă din România).

“În mod normal, pentru o familie cu nou-născuţi prematuri sau îndelung spitalizaţi, perioada de adaptare la viaţa bebeluşului în terapie intensivă neonatală este una foarte dificilă, plină de temeri şi îngrijorări. După externare, se confruntă în continuare cu o perioadă de incertitudini până ce copilul reuşeşte să se recupereze medical şi să ajungă la nivelul de dezvoltare al unui bebeluş născut la termen. Printr-un carusel emoţional trec şi femeile gravide care cunosc că au risc de naştere prematură. De aceea, cu atât mai mult este nevoie de noi în acest moment de stare de urgenţă, când accesul la îngrijire medicală este îngreunat, unii bebeluşi au rămas în secţiile de terapie în timp ce mamele au fost externate sau îşi pot vedea mult mai rar bebeluşii, iar medicii din prima linie trebuie să trateze cu prioritate pacienţi ai căror viaţă este pusă în pericol”, a declarat Corina Croitoru, preşedintele Asociaţiei Unu şi Unu. “Ne dorim să ajutăm părinţii, medicii şi sistemul sanitar, punând la dispoziţie acest call-center gratuit, un proiect pe care am reuşit să îl lansăm în timp record”, a adăugat Corina Croitoru.

La nivel mondial, 1 din 10 copii se naşte prematur. Potrivit datelor oficiale, în România se nasc prematur aproximativ 18 mii de copii, unii dezvoltând diverse dizabilităţi: surditate 3%; cecitate 8%; paralizie cerebrală 8-12%; retard mintal 14%. Până nu demult, speranţa de viaţă a prematurilor era destul de redusă, dar, în prezent, datorită progreselor în medicină, prematurii care ajung după naştere într-o unitate de îngrijire intensivă supravieţuiesc şi pot avea o calitate bună a vieţii.

Niciun părinte nu este pregătit complet pentru stresul şi emoţiile prin care va trece în timpul spitalizării prematurului. Acestea continuă şi după externare, când, de unii singuri şi fără sprijin în aceeaşi măsură din partea cadrelor medicale, încearcă să înţeleagă cum este să fii părinte şi să integreze responsabilitatea acestui rol, să stabilescă o relaţie de ataşament cu nou-născutul şi să depăşească temerile şi îngrijorările. O mare parte dintre prematuri depind de o serie de intervenţii şi îngrijiri specializate şi după externare.

O gamă largă de emoţii şi temeri legate de viaţa bebeluşului şi a sa întâmpină şi o femeie gravidă, care ştie că are riscul de naştere prematură. La toate acestea se adaugă îngrijorările specifice acestei perioade de strare de urgenţă, în care gravidele nu ştiu daca vor naşte în maternitatea şi cu doctorul care le-a urmărit sarcina, în timp ce lucrurile se pot schimba de la o zi la alta.

Din nefericire, există şi cazuri de familii care se confruntă cu pierderea dureroasă a unui bebeluş, un moment care este depăşit cu foarte mare greutate, mai ales în lipsa unui suport specializat.

Proiectul NeonaTel a fost realizat cu sprijinul Nutricia. Detalii: https://unusiunu.com/neonatel-021-9980/.

Aici puteţi accesa spotul video: https://www.youtube.com/watch?v=PEKxTY1jMec

DESPRE ASOCIAŢIA UNU ŞI UNU

Asociaţia Unu şi Unu este asociaţia naţională a nou-născuţilor prematuri sau bolnavi şi îndelung spitalizaţi şi a familiilor lor şi este membră a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) încă din 2013.

Misiunea Unu şi Unu este de a îmbunătaţi sănătatea bebeluşilor din România prin proiecte de prevenţie, informare şi educare a societăţii civile privind naşterea înainte de termen, implementarea principiilor Family Centred Care în terapiile intensive neonatale şi alinierea Standardelor naţionale la nivelul Standardelor Europene de îngrijire elaborate de EFCNI, precum şi oferirea de suport bebeluşilor îndelung spitalizaţi la naştere şi familiilor lor în procesul de recuperare medicală ulterioară, până la vârsta de 18 ani.

Din 2015, Asociaţia Unu şi Unu are parteneriate cu toate maternităţile de nivel II şi III din România, când a lansat, alături de medici, Ghidul Prematurului (https://unusiunu.com/proiecte/ghidul-prematurului/).

Asociaţia contribuie la schimbarea Protocoalelor interne ale Maternităţilor, de la începutul lui 2019, prin proiectele “Pui de om în terapie” (https://unusiunu.com/pui-de-om-in-terapie/) şi “Terapie pentru trup şi suflet” (https://unusiunu.com/terapie-pentru-trup-si-suflet/). Susţine familiile în procesul de recuperare medicală a copilului (https://unusiunu.com/recuperare/).

Din 2017, Asociaţia a fost implicată în dezvoltarea Cursului de e-learning MedVET (https://unusiunu.com/medvet/, aplicaţie şi pe website) despre comunicarea între cadre medicale şi părinţi cu copii cu dizabilităţi sau la risc, într-un proiect European, alături de universităţi, spitale şi asociaţii din Belgia, Bulgaria şi Turcia, curs ce se va lansa în 2020.

Alătură-te efortului nostru! Susţine proiectul NeonaTEL şi alte proiecte ale Unu şi Unu.

DONAŢII ÎN CONT BANCAR:

  • RO28INGB0000999909869381(RON)

  • RO77INGB0000999903935106 (EURO)

deschise la ING Bank, sucursala Bucureşti, reprezentant legal Corina Croitoru – tel. 0722.910877 şi e-mail: [email protected]

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Minivacanță de 4 zile pentru toți salariații din România, atât bugetari, cât și din domeniul privat. Pe ce dată pică
Minivacanță de 4 zile pentru toți salariații din România, atât bugetari, cât și din domeniul...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Cu ce să nu combini niciodată cartofii prăjiți. Greșeala pe care mulți o facem fără să știm
Cu ce să nu combini niciodată cartofii prăjiți. Greșeala pe care mulți o facem fără...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e amendat
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Meseria pentru care Mateea e gata să renunţe la visul de a deveni medic. La doar 15 ani, alege un drum
Meseria pentru care Mateea e gata să renunţe la visul de a deveni medic. La...
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături de câinii familiei, unul fiind perna ei
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire șocantă
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...
Cine produce, de fapt, sculele Parkside? Cele mai căutate produse la LIDL
Cine produce, de fapt, sculele Parkside? Cele mai căutate produse la LIDL
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
Drama actriței din Maria Mirabela. A murit la 34 de ani, după ce a fost răpită și abuzată trei zile, de un fost pușcăriaș
Drama actriței din Maria Mirabela. A murit la 34 de ani, după ce a fost...
Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul! Face mai puțini bani decât se credea: „Am să vă spun, pentru cei care cred că se câștigă fabulos. Și credeți-ne, nu muncim puțin”
Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul!...
Cât de bolnav este Florin Salam „Plâng oamenii” Artistul a dezvăluit cât de mult l-a afectat vestea ”morții sale”
Cât de bolnav este Florin Salam „Plâng oamenii” Artistul a dezvăluit cât de mult l-a...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești:
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”
Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”
„Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată
„Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz...
A PLECAT DE LA PRO TV! O super vedetă a spus-o direct: Vă anunț că renunț la colaborare
A PLECAT DE LA PRO TV! O super vedetă a spus-o direct: Vă anunț că...
Larisa, angajata sexy  care-l face să doarmă linişit pe Pescobar
Larisa, angajata sexy care-l face să doarmă linişit pe Pescobar
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Scopul neobișnuit pentru care cartelurile de DROGURI folosesc TikTok și jocurile video
Scopul neobișnuit pentru care cartelurile de DROGURI folosesc TikTok și jocurile video
Ţi-ai luat un burger şi ai văzut că nu seamănă cu ce ai văzut pe afiş? Mulţi avocaţi din SUA dau restaurantele fast food în judecată din acest motiv
Ţi-ai luat un burger şi ai văzut că nu seamănă cu ce ai văzut pe...
SE DAU 500 DE LEI în plus la pensie, în fiecare lună! Decizie istorică pentru zeci de mii de pensionari
SE DAU 500 DE LEI în plus la pensie, în fiecare lună! Decizie istorică pentru...
Cazul Vlad Pascu. Detalii revoltătoare din anchetă
Cazul Vlad Pascu. Detalii revoltătoare din anchetă
Ce pensie primește un român după 35 de ani de muncă. Cum poți face recalcularea pensiei
Ce pensie primește un român după 35 de ani de muncă. Cum poți face recalcularea...
Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint
Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut...
Victor Cornea a împlinit 30 de ani. Ce surpriză i-a pregătit Andreea Bălan iubitului ei, în ziua în care el a schimbat prefixul
Victor Cornea a împlinit 30 de ani. Ce surpriză i-a pregătit Andreea Bălan iubitului ei,...