Românii ar putea avea de plătit noi taxe. Mugur Isărescu a transmis că nu exclude noi măsuri fiscale în 2025. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a abordat acest subiect, susținând că încă se așteaptă efectul măsurilor luate prin ordonanța Trenuleț. În acest sens, guvernul a purtat deja discuții atât cu BNR, cât și cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).
Ordonanța Trenuleț a adus mai multe măsuri fiscale neplăcute pentru români, printre care și înghețarea veniturilor. Totuși, veștile proaste nu s-ar opri aici. Oficialii de la Ministerul Finanțelor sunt în discuții cu privire la un posibil pachet fiscal care ar putea să fie anunțat până la jumătatea anului 2025, potrivit unor surse Antena 3 CNN. Mai exact, statul ar putea pune în practică un fel de impozitare progresivă. Cota standard de TVA ar putea crește de la 19% la 20 sau 21%.
Citește și: Taxa care dispare din România! Anual genera 60 de milioane de lei de la cetăţeni
Luni, 17 februarie, după prezentarea raportului asupra inflației, a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia Mugur Isărescu a fost întrebat direct despre creșterea taxelor. Acesta nu exclude noi măsuri fiscale în 2025.
Mai mult decât atât, guvernatorul BNR a susținut că decizia coaliției de guvernare de a adopta ordonanța Trenuleț a fost una bună. Potrivit spuselor sale, în caz contrar, deficitul s-ar fi putut duce spre 10%.
„Ce a făcut actuala coaliţie este direcţia bună. A oprit mai întâi deteriorarea. Dacă nu adopta acea ordonanţă, deficitul se ducea spre 10%, aşa, uşurel, cu toate majorările acelea. Şi, pe urmă cu proiectul de buget a întors, să spunem aşa, nava de la deficit mai mare spre un deficit mai mic”, a declarat Mugur Isărescu.
De asemenea, Mugur Isărescu a menționat că angajamentul guvernului vizează un deficit de 7% până la sfârșitul anului. Guvernatorul BNR a vorbit și despre precizările făcute de Consiliul Fiscal.
„Consiliul Fiscal a făcut două comentarii. Unu, că nu a luat în considerare o mai bună colectare a impozitelor. Şi s-a exprimat destul de clar domnul academician Dăianu: nu am văzut acele măsuri, dar se poate corecta şi asta poate să ducă deficitul fiscal spre şapte. Şi a doua, o prioritizare a investiţiilor. După Consiliul Fiscal sunt foarte multe investiţii, unele nici nu ai timp să le faci şi o prioritizare a lor ar putea să ducă deficitul spre 7%”, a mai afirmat guvernatorul BNR.
Citește și: Alimentele se scumpesc în lanț. Dezastru în 2025: cu cât s-au mărit prețurile