Ora de iarnă 2018: Cum verifici daca ți-ai dat ceasul bine înapoi

Publicat: 28/10/2018 | 09:54
Ora de iarnă 2018: Cum verifici daca ți-ai dat ceasul bine înapoi

Trecerea la ora de iarnă în anul 2018 s-a facut în noaptea dintre 27 octombrie şi 28 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), când ora 4:00 a devenit ora 3:00. Există posibilitatea ca ceasurile multora să nu se fi dat înapoi, însă există o soluție utilă prin care puteți verifica acest lucru.

În acest an, trecerea la ora de iarnă s-a făcut în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. Iată cum poți verifica dacă ți-ai dat ceasul bine înapoi. Află ora exactă  AICI  sau  AICI.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă în 2018. Cei care suferă de probleme de sănătate sunt vizați

Ora de iarnă 2018. Această trecere ne poate afecta mai mult decât ne dăm seama. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. (Vezi și Atenție, români! Se schimbă ORA 2018: trecem la ora de iarnă)

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. otuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale, citat de Mediafax.

Un studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a arătat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, scade calitatea somnului. Mulți dintre participanții la studiu au declarat că se simt mult mai energici și mai fericiți decât  înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele acestea, avertizează specialiștii, dispar rapid. Mulți oameni se simt chiar mai rău decât atunci când dormeau mai puțin.  Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și poate provoca oboseală accentuată. (Citește și Ora de iarnă 2018. Când și cum se schimbă ora)

De asemenea, schimbarea orei poate afecta ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. (Nu rata Ce se întâmplă din 2019 cu trecerea la ora de vară. Anunțul Comisiei Europene)

În 2019 renunțăm la ora de iarnă?

În ciuda controverselor din UE cu privire la schimbarea orei și trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers, în continuare se întâmplă acest lucru. Anul acesta ar putea fi însă pentru ultima oară!

În ultimul weekend al lunii octombrie, trecem la ora de iarnă. În noaptea de 27 spre 28 octombrie vom da ceasul cu o oră înapoi. Astfel, se face trecerea la ora de iarnă, atunci când ora 04:00 devine ora 03:00. Practic vom dormi cu o oră în plus.

Cu toate astea, din 2019 ora de iarnă și ora de vară nu se vor mai schimba în mod obligatoriu dacă propunerea Comisiei Europene va fi adoptată. Statele membre vor avea opțiunea de a alege ora după care vor să funcționeze.

Pentru a nu exista probleme de tranziție, modificările trebuie să se efectueze în mod coordonat între țările vecine, astfel încât să se garanteze funcţionarea adecvată a pieţei interne şi să se evite fragmentarea. De asemenea, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru trebuie să anunțe dacă a decis să adopte în mod permanent ora de iarnă sau ora de vară, până în aprilie 2019.

Pentru ca această schimbare să aibă loc și ultima trece de la ora de iarnă la ora de vară să fie cea din 31 martie 2019, propunerea legislativă trebuie să primească acordul Parlamentului European şi al Consiliului.
Dacă statele membre aleg să funcționeze conform orei de vară și doresc să revină permanent la ora de iarnă se pot răzgândi până în data de 27 octombrie 2019. După data respectivă, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă. (Citește și Comisia Europeană a propus, oficial, renunțarea la trecerea de la ora de vară la ora de iarnă)