Conform studiului de piața realizat de Mercury research în 2020, cei mai mulți români estimează că au suficiente economii pentru aproximativ 4 luni, 25% au economii suficiente pentru mai mult de 6 luni iar 24% au economii pentru mai puțin de o lună.
În România, doar una din cinci persoane deține un cont de economii, nu este deloc surprinzător faptul că atunci când apar cheltuieli neprevăzute, mulți optează pentru un credit rapid pentru a rezolva problema. Un credit online rapid, fie că este vorba de o linie de credit (overdraft), credit de nevoi personale sau credit până la salariu, vă poate ajuta să treceți peste perioadele cu dificultăți financiare. Însă înainte de a contracta un credit rapid ar trebui să cunoașteți avantajele și dezavantajele acestui tip de împrumut:
- Cum decurge procesul de solicitare a creditului: un avantaj al creditelor rapide îl reprezintă flexibilitatea și accesibilitatea acestora. Creditele rapide pot fi deseori obținute 100% online, din confortul casei dvs. Atât unele bănci, cât și numeroase instiuții financiare nebancare oferă credite 100% online. Atunci când solicitați un credit rapid online solicitarea de credit, precum și încărcarea documentelor și semnarea contractului sunt efectuateonline. În plus, nu sunt necesari codebitori sau garanții, deorece, de regulă sunt împrumutate sume de bani mai mici. Completarea solcitării de credit durează doar câteva minute, răspunsul instituției financiare fiind livrat în câteva ore sau 1-2 zile lucrătoare (de acolo și denumirea de credit rapid).
- Rolul scoroului de credit: spre deosebire de creditele imobiliare sau de creditele de consum de lungă durată, pentru a obține un credit rapid nu este necesar un scor de credit foarte ridicat.Prin intermediul creditelor rapide, în speciale cele oferite de IFN , au posibilitatea de a obține finanțare și restanțieri sau persoanele cu un scor de credit mai mic.
- Pot fi obținute sume de bani limitate: un credit rapid este menit să acopere o gamă specifică de costuri neprevăzute, de aceea, printr-un credit rapid pot fi de regulă obținute sume de bani mai mici, între 100 și 10,000 de lei. Creditele rapide au și dobânzi mai ridicate decât alte credite, astfel, nici nu este recomandată contractarea unui sume de bani mari printr-un credit rapid.
- Costurile unui credit rapid diferă de la creditor la creditor: instituțiile financiare nebancare percep dobânzi între 0,25%-2% pe zi, în timp ce creditele bancare au dobânzi între 6%-12% pe lună. Privind aceste valori, un credit bancar este în mod evidentalegerea mai profitabilă, însă condițiile de eligibilitate stabilite de bănci sunt mai stricte decât cele de IFN. Regula de aur care trebuie urmată atunci când contractați un credit rapid nebancar este să rambursați creditul cât de repede posibil, nu așteptați până în ultima zi a scadenței dacă aveți posibilitatea de a-l rambursa anticipat. De asemenea, dacă nu ați depășit perioada cu dificultăți financiare și nu aveți posbilitatea de a achita rata, acest lucru trebuie comunicat creditorului înainte de data scadenței, evitând astfel apariția dobânzilor penalizatoare sau a eventualelor înregistrări la Biroul de Credit.
- Compararea creditelor este foarte importantă: nu săriți niciodată peste acest pas, deorece vă poate costa foarte mulți bani. Dacă optați pentru un credit bancar, comparați DAE, dobânda lunară și comisioanele băncilor care oferă acest tip de credit.Dacă optați pentru un credit rapid nebancar comparați atât dobânda, cât și suma totală de plată și nu uitați să verificați valoarea dobânzi penalizatoare. Atât în cazul creditelor bancare, cât și a celor nebancare puteți folosi o platformă de comparare credite precum Moneezy, pentru a obține o imagine de ansamblu asupra ofertelor disponibile.