Începutul lui 2025 aduce vești bune pentru unii pensionari. Anul viitor ar urma să aibă loc două majorări. Pensiile ar trebui să crească o dată după data de 1 ianuarie și a doua oară după finalul lunii martie, potrivit noii legi a pensiilor. Află, în articol, toate detaliile!
În data de 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de referință (VPR) se va majora ca urmare a indexării cu rata medie anuală a inflației. La această valoare se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatorii definitivi fiind comunicați de Institutul Național de Statistică. Mai exact, se ia în calcul rata inflației din anul 2023, care este de 10,4%.
„Vorbim de rata inflației pe anul 2023, care este foarte clară, o știm cu toții, este comunicatat de Institutul Național de Statistică, este de 10,4%. Problema este cum calculăm acest 50% din câștigul real sau din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie.
Pare că este simplă dar nu este așa, pentru că această creștere reală, fiind un indicator nou, nu am știut nici noi cum trebuie calculat și bineînțeles eu am făcut o adresa la Institutul Național de Statistică, care să îmi spună efectiv cum se calculează această creștere reală a câștigului salarial mediu brut pe economie.
Și mi-au transmis exact formulă de calcul. Și avem această creștere reală, este practic un raport între indicele câștigului salarial mediu brut pe economie și indicele prețurilor de consum. Această este formulă de calcul dată de INS”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), potrivit Adevărul.
Citește și: Ce pensie poate avea Klaus Iohannis, după 42 de ani de muncă. La ce dată i se încheie mandatul
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a precizat că a făcut calculele necesare, rezultând o creștere reală a câștigului salarial mediu brut pe economie de 104,2%. Adică, va fi o majorare de 4,2%. Luând în considerare acest aspect, un pensionar care încasează acum 2.000 de lei va primi în plus 250 de lei, ca urmare a indexării pensiei cu rata inflației, de la 1 ianuarie 2024.
A doua creștere a pensiilor va avea loc după finalul lunii martie. În acest caz, oficialii vor ține cont de veniturile nepermanente care nu au fost luate în calculul pensiilor până acum, însă acestea trebuie dovedite cu adeverințe Iată lista completă a veniturilor nepermanente!
Citește și: Acești pensionari din România rămân FĂRĂ pensie de Sărbători. De ce nu vor primi niciun ban în decembrie