A sosit cu adevărat primăvara, temperaturile de afară au început să se stabilizeze către un prag pozitiv tocmai bun pentru ca plantele să pornească în vegetație, motiv pentru care acum este momentul oportun să începeți să pregătiți grădina de legume pentru vară și puteți realiza acest lucru rapid și chiar și cu bani puțini, astfel încât să nu vă fie afectat bugetul personal.
Așadar, iată cum să procedați, pentru a avea în vară primele recolte de legume, de care să vă bucurați împreună cu toată familia:
1) Cu ajutorul uneltelor potrivite, curățați pământul de uscături, frunze sau alte resturi vegetale care îl acoperă. Acest înveliș este prielnic doar pe perioada anotimpurilor reci, deoarece oferă o barieră protectoare plantelor și viețuitoarelor care trăiesc la suprafața superficială a solului și le ferește de îngheț, însă în sezonul primăvăratic se va îndepărta. Din aceste resturi vegetale, puteți realiza compost pentru anul următor (aruncarea acestora la gunoi ar fi o adevărată risipă de resurse prețioase).
2) Săpați pământul și mărunțiți-l la suprafață, acest pas ajută solul să se afâneze și va permite aerului să pătrundă la suprafața superficială a solului. Și aerul este o componentă importantă pentru rădăcinile plantelor, motiv pentru care acest pas vă va ajuta să suplimentați solul cu resursele necesare de oxigen, ce va permite plantelor un început bun de creștere și o dezvoltare bună.
3) Construiți cu încredere o seră sau un solar, folosind produse pentru sere si solarii legume de cea mai bună calitate, pe care să le achiziționați de la un producător în domeniu. Întotdeauna prețurile de producător vor fi mai accesibile, deci bugetul personal nu va fi afectat nici măcar în cazul unor achiziții mai ample – construirea unei sere sau a unui solar nu este de luat în derâdere, pentru că trebuie să fie o construcție care să reziste foarte mult, dacă doriți să vă scoateți rapid investiția făcută.
De asemenea, pentru a vă facilita munca pe care o depuneți pentru creșterea legumelor, uați în calcul instalarea unui sistem de irigații și a unui sistem de încălzire proprice, astfel încât să puteți să obțineți recolte bogate și pe perioada iernii, când legumele sunt greu de găsit sau provin doar din import.
Dacă veți urma doar acești trei pași simpli, grădina dumneavoastră de legume va fi pregătită corespunzător pentru vară, dar și pentru restul sezoanelor care vor urma, și vă veți putea bucura, împreună cu familia, de legume mereu proaspete și gustoase. În țara noastră, marile lanțuri de magazine optează mai mult pentru legumele din import, motiv pentru care producătorii locali uneori își aruncă mare parte din marfă, deoarece nu exista cumpărători (fiind mai facil în ziua de azi pentru oameni să meargă la supermarket-uri pentru cumpărături).
Totuși, această practică ne poate costa mult mai mult, deoarece legumele din magazine sunt și mai scumpe, dar pot conține, în același timp, cantități mari de chimicale în compoziție, ce pot ajunge în organism fără ca măcar să știm acest lucru (pe eticheta lor sunt oferite extrem de puține informații cu privire la
modul în care au fost crescute plantele).
Dacă doriți să ajutați producătorii locali, atunci luați legătura cu cei care sunt aproape de orașul în care locuiți și solicitați o ofertă lunară, care să conste într-un contract lunar: ei vă livrează la domiciliu sau vă pregătesc legumele dorite, iar în data stabilită le puteți ridica de la ei. În acest fel, va puteți bucura de produse mai proaspete și mai gustoase decât cele din comerț, dar ajutați și producătorii să își continue afacerea, la care au muncit cu trudă și au investit și sume colosale de bani (pentru că este importantă modernizarea serelor și solariilor).
De ce a devenit atât de populară dorinșa de a cultiva propriile legume, prin rândul celor care locuiesc la oraș. Această schimbare radicală a avut loc în contextul acestei pandemii de Covid- 19, care încă amenință din umbră omenirea. Nimeni nu se gândea că astfel de restricții vor fi necesare, motiv pentru care au existat perioade în care au avut loc crize de alimente în magazine, închiderea totală a acestora sau oferirea de provizii într-o cantitate limitată pentru fiecare client în parte. Iar oamenii vor să aibă siguranța zilei de mâine, iar acest lucru înseamnă, în principiu, ce să pună pe masă.
Chiar dacă există numeroase motive care au dus la o schimbare în atitudine a oamenilor, față de propriile grădini și dorința de a le exploata la maxim, consumul de legume și de fructe proaspete trebuie privit întotdeauna ca o prioritate, deoarece acestea oferă organismului toate vitaminele și mineralele de care are nevoie, pentru a funcționa corespunzător și pentru o stare de sănătate bună și o imunitate ridicată. De cele mai multe ori, o dietă corespunzătoare, care să includă mai multe legume și fructe proaspete sau foarte puțin gătite ne ajută să evităm probleme grave de sănătate și contribuie la un stil de viață sănătos, dacă se adaugă și mișcarea în toată această ecuație.
În concluzie, dacă vă întrebați dacă este sau nu rentabil să vă cultivați propriile legume, răspunsul este da, chiar este rentabil și puteți să vă îmbunătățiți stilul de viață, dar și să faceți economii reale la bani, pentru că nu veți mai fi nevoiți să mergeți la fel de des prin magazine, pentru a vă cumpăra mâncare. Legumele crescute pe cont propriu vă vor oferi și prilejul de a face puțină mișcare fizică, dacă sunteți o persoană sedentară de fel și nu practicați nici un fel de sport.