Restricții drastice după 1 iunie în România: „Izolare la domiciliu pentru toți cei care…”

Publicat: 29/05/2020 | 14:16
Restricții drastice după 1 iunie în România: „Izolare la domiciliu pentru toți cei care…”

Începând cu 1 iunie, în România va fi posibil un alt set de măsuri de relaxare, însă vor exista, în continuare, reguli pentru o anumită categorie de cetățeni. 

Deși de la 1 iunie apar alte măsuri de relaxare, premierul Ludovic Orban a menționat că o anumită categorie de români va fi nevoită să respecte, în continuare, reguli stricte pentru a se evita răspândirea noului coronavirus. Mai exact, Ludovic Orban a vorbit despre faptul că și după 1 iunie, românii care se vor întoarce în țară din zone de risc vor trebui să stea 14 zile în izolare la domiciliu.

CITEȘTE ȘI – ORBAN A LUAT PRIN SURPRINDERE LITORALUL: ”DESCHIDEM TERASELE, DAR NU DIN SCURT!”

De asemenea, premierul a menționat că, la cerere, aceștia pot fi plasați și în carantină. Românii care nu vin din zone de risc nu vor fi supuși procedurii de izolare la domiciliu pentru 14 zile.

„Până la data de 15 iunie toți cei care se întorc din țări cu nivel de răspândire a virusului, la întoarcere intră în izolare la domiciliu 14 zile, carantină doar pentru cei care cer. Măsura este până la data de 15 iunie. Sigur că cei care pleacă în ţări care nu prezintă risc, la întoarcere ei nu trebuie să se izoleze. De exemplu din 16.000 de cetățeni care intră în România, din care cetăţeni români probabil sunt 11.000, doar jumătate dintre ei intră în izolare la domiciliu, pentru că ceilalţi vin din ţări unde nu este necesară izolarea la domiciliu”, a explicat Ludovic Orban.

Cine nu este obligat să poarte masca de protecție

După intrarea în vigoare a stării de alertă în România, masca de protecție este obligatorie în orice spațiu public închis. Însă, conform unui ordin aprobat, miercuri, de Ministrul Sănătății sunt admise unele excepții.

NU RATA – ANUNȚUL FĂCUT DE LUDOVIC ORBAN! CÂND VOR AJUNGE MĂȘTILE DE PROTECȚIE ÎN ȘCOLI

În funcție de evaluarea riscului efectuat de Medicina Muncii sau Medicina Școlară, după caz, pot exista unele excepții:

  • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani
Citește și...