Revine România în starea de urgență?!? Guvernul Orban are planuri: „Am anulat sacrificiile făcute în martie şi aprilie”

Publicat: 14/07/2020 | 07:46
Revine România în starea de urgență?!? Guvernul Orban are planuri: „Am anulat sacrificiile făcute în martie şi aprilie”

România trece printr-o perioadă în care noile cazuri de COVID-19 sunt pe o pantă ascendentă, iar românii se întrebă dacă vom reveni la starea de urgență.

Pe 15 iulie expiră starea de alertă, Guvernul fiind obligat să ia măsuri imediate. Potrivit Adevărul, într-o strânsă legătură cu specialiștii din Sănătate, guvernul condus de Ludovic Orban analizează serios revenirea la starea de urgență în zonele în care pandemia de Covid-19 s-a agravat.

Citește și: Revine România în starea de urgență?!? Guvernul Orban are planuri: „Am anulat sacrificiile făcute în martie şi aprilie”

Astfel, următoarele zile vor fi edificatoare. În condițiile în care, până la finalul săptămânii România se va menține pe panta creșterii accelerate a infectprilor, ne întoarcem la restricţii pentru a evita sufocarea sistemului de sănătate.

Se va aplica doar în plan local

Dar, în prezent nu mai este nevoie băgarea întregii țări în carantină. Indiferent de gravitatea epidemiei de SARS-CoV-2, acum, o astfel de măsură s-ar aplica local.

Afectate de o posibilă astfel de măsură ar fi localitățile sau judeţele unde cazurile au explodat, ca urmare a relaxării din ultima perioadă. România ar reveni la măsurile severe de izolare impuse prin decret prezidențial în luna martie.

„Din păcate, am ratat procesul de tranziţie după etapa de vârf a virusului şi am anulat o bună parte din sacrificiile făcute în lunile martie şi aprilie. Sistemul medical va intra în colaps în foarte scurt timp dacă vom continua să avem peste 500 de cazuri pe zi. E o chestiune de zile, nu de săptămâni sau luni”, susţin sursele politice pentru aceeași sursă

Ce opțiuni are premierul Ludovic Orban

Pentru zonele grav afectate de explozia cazurilor, urmează cinci zile decisive. Astfel, dacă numărul de cazuri va continua să crească ameninţător, Guvernul va fi nevoit să impună starea de urgenţă în anumite zone.

Nu rata: Numărul țărilor care au dat „interzis” românilor urcă la 20. Printre ele nu se află Italia și Spania

În același timp, Ludovic Orban este optimist și speră într-un trend descendent, astfel încât, începând cu 17 iulie, să fie suficientă prelungirea stării de alertă cu încă o lună, mai scrie sursa citată.