colectiv

La aproape trei luni de la tragedia din clubul Colectiv, familiile victimelor sunt de-a dreptul furioase si au de gand sa ia masuri drastice. Cele 190 de familii au angajat un avocat, iar CANCAN.ro a aflat ce au de gand sa faca.

Ziua de 30 octombrie va ramane, cu siguranta, drept una dintre cele mai negre din istoria Romaniei. In seara de vineri, in jurul orei 22:30, clubul Colectiv din Capitala a luat foc, dupa ce scantei de la artificii au ajuns in buretele care capitona stalpul de rezistenta.

colectiv

Bilantul tragediei este unul de-a dreptul ingrozitor: 67 de persoane si-au gasit sfarsitul in chinuri groaznice si alte 100 s-au luptat pentru a supravietui. In acest moment nu mai exista nicio victima in pericol de moarte, insa, pentru ei greul de abia acum incepe. Desfigurati de flacari pe corp si pe fata, pacientii au nevoie de zeci de operatii, pentru a putea sa isi continua viata. Imediat dupa dezastru, cateva fundatii au strans bani.

colectiv


Au nevoie disperata de bani!


Extrem de solidari, romanii de rand au strans cateva milioane de euro, la care s-au adaugat alte cateva milioane din partea firmelor si a companiilor. In ciuda faptului ca banii urmau sa fie directionati catre familiile victimelor din clubul mortii, unele dintre acestea nu au primit nici un leu. Satui de aceasta situatie, dar si aflati intr-o situatie disperata, rudele au de gand sa ia masuri

colectiv

”Atunci s-a vorbit de multe milioane de euro. Oamenii au donat pentru amaratii aia care trec prin chinuri groaznice. Au spus ca vor plati operatiile de reconstructie. Unde sunt banii? Noi nu am primit nimic. Am vorbit cu mai multi parinti, am vorbit si cu victimele care au fost externate.

Am gasit un avocat si vrem sa depunem o plangere la parchet. Vrem ca unele fundatii sa dea explicatii pentru banii stransi. Noi suntem disperati ca trebuie sa luam crème de arsuri de cate 12 milioane pe luna. Si nu avem acesti bani, nu avem de unde sa ii scoatem”, a declarat o mama a unei victime, pentru CANCAN.ro.

Exista insa si fundatii care i-au ajutat pe raniti, una dintre acestea fiind "Mereu Aproape", iar Alessandra Stoicescu s-a implicat personal in acest caz.

Astfel, intr-un comunicat al Fundatiei respective se arata ca „Ajutoarele acordate pana in acest moment de Fundatia Mereu Aproape victimelor tragediei de la Colectiv sunt in valoare totala de 3,379,216.35 LEI, 13,394.75 EURO si 1,051.41 GBP.

Sumele reprezinta:

- ajutoare acordate supravietuitorilor care insumeaza 2,911,000 LEI,
- ajutoare pentru copiii ramasi orfani in urma tragediei in valoare de 40,000 LEI,
- ajutoare de inmormantare pentru familiile persoanelor decedate in tragedie in suma de 360,000 LEI,
- asigurarea cheltuielilor necesare transferului pacientilor in strainatate in valoare de 68,216.35 LEI, 13,394.75 EURO si 1,051.41 GBP. Toate detaliile legate de trimiterea banilor catre toti cei care au nevoie de ajutor se regasesc pe site-ul Fundatiei la sectiunea dedicata Colectiv
".

Pe de alta parte, presedinte Fundatiei, Alessandra Stoicescu, afirma ca „Echipa Fundatiei este in permanenta in stransa legatura cu pacientii, cu rudele victimelor, cu spitalele din tara si din strainatate si cu ambasadele pentru a oferi familiilor suportul necesar. Ajutorarea victimelor este continua, iar nevoile de lunga durata. Acordam in continuare atat sprijin financiar, cat si asistenta pentru ca pacientii sa nu piarda timp pe drumuri sau sa plateasca servicii si dispozitive medicale din banii lor. Astfel, achitam direct furnizorilor indicati de pacienti cheltuielile medicale necesare recomandate de medicii curanti”.

In primele zile din noiembrie 2015, Fundatia a transferat ajutoare de inmormantare de 10.000 de lei/persoana decedata catre familiile acestora si a acordat un ajutor initial de 15.000 de lei pentru fiecare persoana internata (in tara sau in strainatate).

Persoanele aflate internate si la data de 30 noiembrie au mai primit un ajutor suplimentar, direct, de 15.000 lei / persoana, care a fost acordat la inceputul lunii decembrie. Fiecare pacient aflat inca internat la data de 30 decembrie 2015 va primi, in perioada imediat urmatoare, inca un ajutor de 15.000 lei / persoana.

Pentru persoanele neinternate dar ranite usor in urma accidentului si cu nevoi medicale, Fundatia a acordat ajutoare financiare directe in functie de nevoile acestora.

De asemenea, Fundatia a asigurat asistenta pentru familiile victimelor internate in strainatate, a achizitionat bilete de avion si a platit cazarea apartinatorilor. Au fost si cazuri unde nu a fost nevoie de ajutor. Unul dintre pacientii internati la spitalul Elias a fost transferat la un spital din Austria pentru recuperare tot din fondul de solidaritate strans de Fundatie, intrucat pacientul nu a putut fi transferat pe cheltuiala Statului Roman.

Din acelasi fond, minorii ramasi orfani dupa tragedie au primit, de Craciun, cate 5.000 LEI fiecare.

Pentru toti pacientii internati în Belgia, Fundatia Mereu Aproape a emis scrisoare de garantie pentru plata dispozitivelor medicale necesare recuperarii acestora dupa externare, respectiv manusi si bandaje compresive in valoare de aproximativ 68.000 EURO. Acestea vor fi achitate in perioada urmatoare, pe masura ce pacientii vor fi externati.

Andreea Negoita

Citeste despre:incendiu colectiv, victim club colectiv, fundatii victim colectiv


Share On Facebook