Salată boeuf. Rețete delicioase de salată boeuf

Publicat: 23/12/2018 | 11:56

Salata boeuf este felul de mancare cel mai comun de pe mese la aproape orice sarbatoare. Acest fel de mancare este un derivat din salata ruseasca, denumita si Olivier. Salata ruseasca, stramosul salatei boeuf, a fost preparata nu de un rus, ci de un bulgar pe nume Lucien Olivier.

Salata a fost oferită clienților din Rusia pentru prima oară în anul 1860 la restaurantul Ermitaj. Rețeta originală a acestei salate rămâne și astăzi un mister. Aceasta s-a pierdut și s-a tot modificat din 1905, cand Ermitaj și-a închis porțile.

Citește și IGNATUL: TRADIȚII ȘI OBICEIURI ÎN ZIUA SACRIFICĂRII PORCULUI DE CRĂCIUN 

Salata de boeuf, preparată de gospodine cu ocazia meselor festive, este un produs nelipsit și de pe masa românilor. Numele de salată de boeuf provine din limba franceză, cuvântul „boeuf” înseamnând „vită”.

Rețetă de salată boeuf cu carne de vițel

Ingrediente
400 g carne de vițel
12 cartofi potriviți
3 morcovi
o albitură (rădăcină de pătrunjel)
o țelină mică
300 g mazăre fiartă
castraveți murați și gogoșari în oțet după gust
sare
piper
cimbru
o lingură muștar
maioneză după gust

Mod de preparare

Legumele se curăță, se spală și se fierb împreună cu carnea. Cartofii se pun în vasul de gătit întregi deoarece fierb mai repede, iar morcovul, albitura și țelina se taie bucăți. Carnea se spală, se scurge de apă și se taie bucăți mici. Se toarnă apă până la jumătatea vasului, urmând să mai completați pe parcursul fierberii.

VEZI AICI: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE CRĂCIUN. CE SĂ FACI ŞI CE NU E BINE SĂ FACI DACĂ VREI SĂ AI UN AN NOU PROSPER

Rețetă de salată boeuf fara carne

Ingrediente

750 gr morcovi
   150 gr țelină
   150 gr pătrunjel rădăcină
   1 kg cartofi
   5 kg mazăre
   5 kg castraveți murați
   5 kg gogoșari în oțet
   maioneză din 4 ouă
   sare
   piper
   ulei de măsline
   muștar

Mod de preparare

Se fierb legumele cât să rămână întregi (nu foarte mult timp). Apoi legumele fierte și murăturile se taie cubulețe și se amestecă după ce s-au răcit. Se adaugă sare după gust.
Pentru maioneză: se separă cele 4 gălbenușuri și se amestecă cu o lingură de lemn într-un bol, adaugând treptat ulei de măsline, până când se obține consistență dorită. Se adaugă sare după gust.

CITEȘTE ȘI: Craciunul fara porc e ca femeia fara toc! Reporterii CANCAN.ro iti arata de unde poti cumpara cea mai ieftina carne!

Se amestecă legumele cu 3/4 din maioneză, încet să nu se zdrobească. Se așează pe un platou și se ornează cu maioneză rămasă și cu felii de gogoșar murat.